7 kroků k dokonalým smaženým asijským závitkům
Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, závitky vám jsou jistě více než známé. Ve vietnamských restaurací je můžete ochutnat ve smažené nebo nesmažené variaci se zeleninou a krevetami. Připravit si je můžete i doma.
Závitky jsou považovány za jedno z národních vietnamských jídel a ochutnat je můžeme hned ve dvou verzích: nesmažené letní závitky nebo smažené zvané jako jarní závitky Nem Rán, které patří k nejoblíbenějším. Podávají se plněné:
- ochuceným vepřovým masem,
- houbami (Jidášovo ucho, černé houby),
- křupavou zeleninou,
- rýžovými nudlemi (rýžové tenké nudle Vermicelli).
Často se přidávají výhonky mungo a nasekaný čerstvý koriandr. Budete potřebovat ještě rýžový papír a rybí omáčku. Většinu ingrediencí seženete snadno v obchodě, případně také ve vietnamské restauraci, kde jejich místní suroviny prodávají.
Mohlo by vás zajímat
Jak závitky připravit
Máme pro vás několik tipů, díky kterým budou vaše závitky lepší než z bistra.
- Rýžové nudle namočíme na 2 minuty do horké vody, poté ihned do ledové vody a scedíme. Nožem je překrájíme na menší části (2–4 cm dlouhé).
- Sušené Jidášovo ucho namočíme na minimálně 10 minut do horké vody. Propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Tuhý střed vykrojíme.
- Zeleninu (cibuli, kedlubnu, mrkev) nakrájíme na tenké proužky.
- Dáme do mísy, přidáme koření, sójovou omáčku, mleté vepřové maso (nejlépe bůček) a vejce. Dobře promícháme.
- Rýžový papír po jednotlivých plátech namočíme krátce do teplé vody v mělké misce. Tip: Nahrazením vody pivem získáme křupavější závitky.
- Masovou směs balíme jako psaníčko do rýžového papíru: Od spodní strany, poté obě boční strany a následně závitek srolujeme (zespodu nahoru).
- Smažíme dozlatova ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
A jak jarní závitky připravit můžete zhlédnout v našem podrobném video-návodu níže.
Připravujete domácí asijské závitky? Budeme rádi, když se o vaše tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno 5. 6. 2024 18:25
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno 5. 6. 2024 17:29
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno 5. 6. 2024 15:52
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno 5. 6. 2024 15:10
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně
Odhalte tajemství oblíbené asijské rybí omáčky. Hodí se nejen na skvělé jarní závitky!
10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
Komentáře