6 tipů, jak vylepšit dýňovou polévku: Podle tohoto receptu bude její chuť naprosto famózní
Když se řekne podzim, mnozí si představí lahodnou dýňovou polévku, která zahřeje v sychravých dnech a svou barvou navodí pozitivní náladu. Na přípravu je velmi jednoduchá a nezabere příliš času. Jak ji ale pozvednout a vylepšit, aby se jednalo o polévku, na jejíž chuť jen tak nezapomenete? Stačí využít pár triků a rázem se stanete královnou dýňových polévek.
Dýňová polévka se nejčastěji připravuje z dýně hokkaido, která je velmi snadná na zpracování, protože se u ní nemusí loupat slupka. Postačí dýni rozpůlit a vydlabat, hned je nachystaná k přípravě polévky. Dýně hokkaido je plná vitamínů a minerálů. Jedná se o vitamínovou bombu, kterou byste neměli na podzim vynechat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na dýňovou polévku
Dýně hokkaido je oblíbená pro svou sladkou, jemnou, oříškovou chuť, díky níž je její použití v kuchyni velmi široké. Můžete si z ní připravit placičky, kompot, marmeládu, nebo ji upéct v troubě.
- Dýňová polévka je rychlá, snadná a chutná. Na její přípravu budete potřebovat: 750 g dužiny dýně hokkaido, 1 l vývaru, 2 stroužky česneku, šťávu z cca 2 cm čerstvého zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř a 1 zakysanou smetanu.
- Z dýně vybereme semínka a na polévku použijeme asi 750 g dužniny.
- Vývar přivedeme k varu, vložíme nakrájenou dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek.
- Polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru (dobře jde vymačkat lisem na česnek), solí a pepřem. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a opraženými semínky.
Vylepšení dýňové polévky
Chuť polévky můžete ještě vylepšit, a to několika způsoby.
- K drobnému dochucení vám pomůže různé koření. Mezi nejčastěji používané patří kari, muškátový oříšek, česnek, nastrouhaný zázvor, chilli nebo tymián.
- Do polévky je vždy vhodnější použít zeleninový vývar než obyčejnou vodu. Docílíte tím výraznější chuti polévky.
- Často se také používá místo smetany kokosové mléko, které dodá pokrmu exotičtější chuť.
- Pokud chcete dýňovou polévku pozvednout o stupeň výš, vyzkoušejte dýni, česnek, cibuli i zázvor před vařením upéct v troubě dozlatova. Poté již stačí v hrnci vše zalít vývarem a rozmixovat. Tento způsob přípravy je poněkud delší, ale čeká vás gurmánský zážitek.
- Na závěr se doporučuje polévku zjemnit smetanou. Nejčastěji se používá lžíce zakysané smetany.
- Polévku lze dozdobit opraženými dýňovými semínky, plátky chilli papričky nebo plátky kokosu.
S přípravou dýňové polévky vám poradíme v našem video-receptu. Záleží pak na vás, jaký způsob vylepšení její chuti si vyberete.
A jaké recepty z dýně vaříte nejraději vy? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 1 hodinou
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 1 hodinou
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 16 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Očistit dýni a připravit ji k další úpravě zvládne podle našeho videa každý. Cenná surovina se hodí pro mnoho skvělých pokrmů
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Komentáře