Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit brusinky z rybízu. Oblíbenou zavařeninu podáváme především ke svíčkové omáčce, ale hodí se i pod maso a do guláše
Zdroj: Top recepty

Brusinky se tradičně podávají ke svíčkové omáčce a zvěřině, jenže jsou pro nás spíše vzácností. Můžeme je nahradit rybízovou zavařeninou - rybíz připravíme tak, aby chutí brusinky připomínal. Ke svíčkové omáčce nám bude skvěle chutnat.

Rybíz má příjemně nakyslou chuť a výrazné želírovací schopnosti. Má krásnou červenou barvu a připravený způsobem "na brusinky" vynikne v kontrastu se světlou svíčkovou omáčkou. Hodí se i k dalším podobným omáčkám, např. ke kuřeti či hlívě na paprice.

Jak připravit rybíz na způsob brusinek

Podle základního receptu v hrnci smícháme odstopkovaný rybíz s cukrem a přidáme koření (celou skořici, hřebíčky a kousek citronové kůry). Směs necháme alespoň 12 hodin odpočívat na chladném místě. Během té doby nemícháme. Potom přivedeme k varu a vaříme 15 až 20 minut. Vroucí směs nalijeme do skleniček a necháme je buď chladnout obrácené dnem vzhůru nebo je pro jistotu sterilujeme.

Recepty, do kterých patří rum nebo ocet

Podle jiných receptů odstopkovaný rybíz s cukrem, kořením a citronovou šťávou dáme do hrnce a přivedeme hned k varu. Během vaření sbíráme tvořící se pěnu, po odstavení přimícháme rum. Plníme do skleniček, na povrch nalijeme malé množství rumu, poté skleničky uzavřeme.

Keře rybízu najdeme na mnoha zahradách, jejich zrající plody se hodí na přípravu osvědčené marmelády a sirupů, mrazíme je na pozdější použití do bublanin a zavařujeme. Zaváření na způsob brusinek je jeden z nejoblíbenějších způsobů zpracování rybízu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky