Jaký je rozdíl mezi agarem a želatinou? Použití zahušťovadel je snadné
Jaký je rozdíl mezi želatinou a méně známým agarem? Želatina je původem živočišná, naopak agar je rostlinná varianta, vhodná pro vegany i alergiky. Tato zahušťovadla často využíváme do želé, džemů, aspiků a také na dezerty.
Agar i želatina jsou nejvíce využívané v cukrářském průmyslu. Díky jejich přítomnosti nám pokrm drží hezký tvar a nemá tendenci se roztékat, pokud zvolíme správný poměr. Zahušťovadla jsou velmi často součástí marmelád, dortů, slaných aspiků a želé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je agar
Jednoduše řečeno:
- Je to rostlinná želírovací látka bez chuti a zápachu, vyrábí se z červené mořské řasy "tengusa", která obsahuje jód, vápník, železo a kyselinu listovou.
- V obchodě agar můžete koupit ve formě prášku, vloček, ale i nakrájených pásků. Rozpouští se již při teplotě 35 °C.
- Agar obsahuje rozpustnou vlákninu, která po kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří gelovou konzistenci. Tato vláknina je především dobrá pro zdravou střevní mikroflóru.
Co je želatina
Opět krátké vysvětlení:
- Želatina je jateční odpad a vyrábí se vyvařením vepřových a hovězích šlach, kůže a kostí.
- V obchodech ji najdete ve formě plátků, prášku nebo malých krystalků. Co se týče nákladů, je velmi levná a snadno dostupná.
- Želatinu musíme vždy rozpouštět v tekutině o teplotě minimálně 50 °C, nikdy ji nevkládáme do vroucí vody, zničili bychom tím její vlastnosti.
Připravte si podle videonávodu tyto báječné jahodové řezy, které jsou ozdobené želatinou. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 16 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 17 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Domácí ovocné želé bonbóny: Jak připravit zdravé mlsání pro děti
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Komentáře