Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Máte-li dostatečně prostornou zahradu, vyplatí se do ní vysadit co nejvíce různých užitkových dřevin. Drobné ovoce brzy a spolehlivě plodí na rozdíl od ovocných stromů, jejichž sklizeň se zdaleka nevydaří pokaždé. Jednou z možností je populární rakytník řešetlákový, který je nejen užitečný, ale také působí okrasně.
Rakytník řešetlákový na zahradě
Rakytník je nenáročný keř, který zvládne s úspěchem pěstovat i začátečník.
- Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu rakytníku řešetlákového je podzim, stejně jako pro většinu dalších dřevin. Rostliny mají rády slunnou polohu, ale mráz je nepoškozuje. Místo výsadby je vhodné doplnit kompostem. Když je jejich okolí vyčištěné a zbavené plevelů, rakytníky rostou lépe.
- Důležitým pravidlem je, že k samičí rostlině potřebujete vysadit i rostlinu samčí. Pro opylování 6–8 samičích rostlin postačí jedna rostlina samčí, která může být vzdálena nejvýše 15 metrů - což znamená, že někdy stačí rostlina u sousedů. Zda je rostlina samčí nebo samičí se dá poznat teprve na výhonech tří až čtyřletých rostlin. Samčí keře mají výraznější a hustěji položené pupeny.
- Rakytníky mají stříbřité lístky a na zahradě působí ozdobně. Nejcennější jsou jejich plody, které obsahují až 20 x více vitamínu C než pomeranče. Kromě plodů se využívají také listy rakytníku (ze samčích i samičích keřů) na chutný nápoj, přirovnávaný k zelenému čaji. Samičí lístky se obvykle sklízí až po sběru plodů.
- Žádný zvláštní řez keře nepotřebují, upravují se podle potřeby na vhodný tvar a velikost. Odstranit je potřeba především poškozené výhony.
- Kolem rostlin rakytníku časem začínají vyrůstat malé kořenové výhonky, které se dají využít pro nové výsadby dalších keřů.
Využití rakytníku řešetlákového
Čerstvé a včas sklizené bobulky jsou cennou vitamínovou bombou. Sběr není příjemnou činností, protože na rostlině se nachází trny. Bobulky jsou lehce nakyslé a mají pěknou oranžovou barvu.
- Sklizené bobulky můžete jíst "jen tak" a zdobit jimi kaše, různé poháry a misky s jogurtem.
- Dají se přidávat do osvěžujících i zahřívacích nápojů a snadno se mrazí.
- Při větší sklizni jsou vhodné na výrobu džemů, marmelád, sirupů a likérů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 19 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Komentáře