Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K masopustu jednoznačně patří poctivé jídlo. Kromě lahodných zabijačkových specialit si také zakládáme na sladkých dobrotách. V tyto dny se připravovaly především koblihy, vdolky, tradiční koláčky i boží milosti.

Kynuté těsto na koblihy se zadělává z kvalitních čerstvých surovin a platí to i pro mouku. Základem úspěchu je kvalitní kvásek a také dostatečně nakynuté těsto, které zdvojnásobí svůj objem. Koblihy poté smažíme ve vyšší vrstvě oleje či sádla.

Jakou mouku používáme na koblihy

Dokonale nadýchané koblihy připravujeme vždy z hladké mouky. Pokud nám hladká mouka doma chybí, použít můžeme také polohrubou, ale hrubou mouku na koblihy nevyužíváme nikdy. Jaké jsou tedy výhody pečení z hladké mouky?

  • Vybíráme především mouku s vyšším obsahem lepku, který umožní vypracování pružného a nadýchaného těsta, které se nebude tolik lepit.
  • Těsto z hladké mouky s kváskem rychle kyne a během hodiny dokáže znásobit svůj objem.
  • Pokud mouku prosejeme přes síto, bude více jemnější a bez hrudek. Jemnost mouky nám zajistí větší nadýchanost výsledných koblih.
  • Při smažení koblihy ještě více nakynou a budou o to více nadýchanější, v případě že dodržíme správnou teplotu při smažení.

Pojďte připravit na blížící se masopustní zábavu nadýchané kynuté koblihy, které můžete nabídnout tradičně koledníkům v maskách nebo s nimi pohostit své přátele.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky