Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
26. 4. 2021 Vaření
Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných druhů sladkých moučníků. Drobenku jako křupavou směs na moučnících znaly už naše babičky a moderní cukrářky pak přidaly něco navíc. Pojďte si připomenout, jak se dělá základ, a prozradit, čím jej zpestřit.
Jen tři ingredience
Ano, základ na drobenku (neboli žmolenku) sestává ze spojení tuku (nejčastěji másla), mouky a cukru. Tajemství tkví ve správném poměru. Na dva díly mouky by měl připadnout jeden díl tuku a jeden díl cukru. Pokud používáte drobenku na koláče s ovocem, můžete si dovolit mouky trochu přidat. Zejména ovoce s vyšším obsahem vody totiž drobenku dost nasákne, a ta by pak byla víc mazlavá než křupavá. Zatímco s druhem mouky se dá experimentovat, u tuku to neplatí tak docela. Máslo zkrátka funguje nejlépe. Ale když ve své stravě z jakéhokoliv důvodu máslo netolerujete, lze je nahradit třeba kokosovým tukem. Mouka se obvykle používá hrubá nebo polohrubá a volba cukru je na vás. V drobence funguje jak pískový, tak moučkový. S moučkovým cukrem dosáhnete uvnitř drobenky hladší konzistence, s pískovým bude pak drobenka o něco křehčí.
Mohlo by vás zajímat
Snadná příprava
Máslo rozdrobte mezi prsty a smíchejte ručně s cukrem a moukou. Vzniklá hmota by měla „žmolkovat“. Tedy vytvářet kousíčky těsta, ale ne „chlebové“ drobečky. Do základu můžete přidat jeden bílek nebo jeden žloutek. Výsledek pak bude křupavější. Co se týká mouky, polohrubá se hodí na kynuté koláče a koláčky, na ostatní moučníky, například makové řezy, lze použít jak mouku polohrubou, tak hladkou. Celkově by drobenka měla být po upečení křupavá, ale zároveň vám nesmí skřípat mezi zuby jako písek.
Zkuste netradiční přísady
Základ už znáte, tak můžeme začít experimentovat. Skvělá slavnostní drobenka vznikne, když na její přípravu rozdrobíte sušenky, třeba máslové nebo lotusky. Při přípravě pak část mouky nahraďte právě rozdrobenými sušenkami. Klasickou pšeničnou mouku můžete zkusit zaměnit za mouku pohankovou, špaldovou, ořechovou, žitnou, nebo klidně čočkovou. Drobenku lze dle druhu moučníku připravit také z ovesných nebo jiných vloček a ochutit citronovou kůrou, skořicí, perníkovým kořením, mletým badyánem či vanilkou.
Kam s drobenkou?
Klasikou jsou samozřejmě koláče a koláčky z kynutého těsta. Drobenka taky ochutí různé tvarohové nebo ovocné řezy, zajímavé jsou i zapečené povidlové palačinky s drobenkou, a zapomenout nesmíme ani na crumble, tedy teplý dezert z pečeného ovoce, v němž hraje drobenka hlavní roli.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
Křupavé crumble plné ovoce. Rychlý způsob, jak upéci výtečnou pochoutku s rebarborou nebo jablky
Časté chyby u drobenky: Hroudě hmoty i rozteklé vrstvě na koláčích lze předejít
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře
27. 4. 2021 17:25