Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
25. 7. 2021 Historie a zajímavosti
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček jste se možná už setkali na nějakém farmářském trhu nebo na kulinářské akci. Rolovaná zmrzka upoutá hlavně zajímavým způsobem přípravy, ale i nepřeberným množstvím variant. Každý si tak může dopřát mražený dezert přesně podle svého gusta.
Z Thajska do celého světa
Rolovaná zmrzlina není úplnou novinkou, i u nás si tuto netradiční zmrzlou pochoutku můžete vychutnávat už více než pět letních sezon. Za ty roky je čím dál tím víc populárnější a a obejvuje se stále častější. Její původ je stejně jako u mnoha podobných „hravých“ dobrot, například u čaje s želé kuličkami, v Asii. Jak uvádí Theguardian.com, rolovaná zmrzlina vznikla v roce 2009 v Thajsku, kde se záhy stala oblíbeným pouličním dezertem, stejně jako v dalších asijských zemích, třeba v Malajsii nebo v Kambodži. Za to, že si můžeme tuhle netradiční dobrotu vychutnat i u nás, vděčíme dvěma britským studentům, kteří se v roce 2015 vydali na thajský ostrov Phi Phi, známý z filmu Pláž. Právě tam spatřili člověka, jak obklopen davem lidí vyrábí zmrzlinu litím tekutiny na ledový plát. Zaujalo je to natolik, že zkusili takovou zmrzlinu prodávat po návratu do Británie sami v dodávce. Posléze založili firmu Pan-n-Ice, která rolovanou zmrzlinu významně proslavila. Z Británie se zmrzka dostala do USA a posléze do celého světa, tedy i k nám. V Asii je dezert znám jako smažená zmrzlina, název rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinové rolky vznikl v Anglii a v USA.
Mohlo by vás zajímat
Ledově vychlazené
Rolovaná zmrzlina baví hlavně děti, kterým se líbí sledovat postup výroby. Dospělé zase zaujme tím, že si mohou sami vytvořit nějakou zajímavou zmrzlinovou kombinaci. Přestože dezert vypadá hodně neobvykle, jeho výroba není žádná velká věda. To hlavní, co je potřeba, je nerezová deska a možnost vychladit ji na teplotu -30 °C. Základem zmrzliny je většinou mléko nebo smetana, zdravější alternativou je jogurt, případně rostlinné (např. kokosové či sójové) mléko. Tekutý základ se nalije na ledový plát a přidají se k němu další ingredience podle vašeho výběru. Většinou jde o nějaké ovoce (populární je banán, jahody, maliny či borůvky), které se pak doplní buď polevou (čokoládovou, karamelovou, Nutellou), oříšky nebo kousky oblíbených sušenek (Lotus, Ferrero, Oreo, Raffaelo). Vše se naseká špachtličkami/lopatičkami na malé kousky, smíchá se a vytvoří se hladká směs. Ta se pak rozetře na zmrzlém podkladu do tenké vrstvičky, která se pomocí špachtlí roluje do tvaru malých doutníčků. Pinzetou se rolky, neboli doutníčky, přendají do kelímku či do poháru, vše se případně dozdobí polevou nebo různými posypky a můžete začít mlsat.
Mohlo by vás zajímat
Neobvyklé variace
V různých zemích světa se používají i další méně či více obvyklé ingredience, které jsou tam oblíbené. Jde třeba o všemožné druhy exotického ovoce, ale i bylinky, např. mátu nebo levanduli. Někde nabízejí pro milovníky pikantních chutí chilli papričky, ty bezvadně ladí s čokoládou. A dokonce byly vytvořeny i takové zvláštnosti jako verze s kuřecími nugetkami či hranolky s kečupem. Ale to už je spíš pro otrlé nebo pro hodně velké nadšence.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste ji doma na plechu
S trochou snahy je možné vyrobit rolovanou zmrzlinu i doma a rozhodně vás to vyjde levněji než někde ve stánku či v cukrárně. Potřebujete jen 240 ml smetany ke šlehání, 150 g kondenzovaného mléka, případně ještě nějaký sirup na doslazení. Smetanu a mléko dobře promíchejte a nalijte na plech. Rozmixujte polovinu banánu s dvěma lžícemi arašídového másla a přidejte ke smetaně. Promíchejte a rozetřete do tenké vrstvy. Plech vložte do mrazáku a dejte zmrazit nejlépe přes noc. Poté plech vyndejte a pomocí nějaké tenké stěrky či špachtle, nejlépe nerezové, se snažte vytvořit z plátu malé spirálky. Pracujte rychle, směs se totiž snadno roztéká. Vytvořit si samozřejmě můžete jakoukoliv jinou variantu. Záleží jen na tom, co máte rádi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pochoutka pro pamětníky: Smažená zmrzlina mile překvapí každou návštěvu!
Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě