Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů
27. 7. 2021 Životní styl
Malé kuličky angreštu, pokryté někdy jemným chmýřím, patří mezi oblíbené letní ovoce. Kromě skvělé chuti jsou také ale parádním přírodním léčivem. Pojďte si s námi připomenout, co všechno angrešt umí a proč bylo dlouhá léta jeho pěstování v Americe zakázáno.
Zakázané ovoce
Jak uvádí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, pravlastí angreštu je Evropa, Amerika i střední Asie, kde bylo tohle ovoce oblíbené už od středověku. Intenzivnější pěstování nastalo až v 17. století, a to zejména v západoevropských zemích. V Americe kyselé angrešty „frčely“ na začátku 20. století. Za velkou louží se z nich dělalo želé a marmeláda. Jenže pak přišel zlom. Jak uvádí portál Hobbyfarms.com, v roce 1911 bylo na základě federálního zákazu zakázáno pěstovat všechny druhy rybízu i angrešt, protože tyto rostliny sloužily jako mezihostitel choroby, která napadala borovice bílé, což nelibě nesli zastánci dřevařského průmyslu. Díky pozdějšímu vývoji nových odrůd rostlin odolných vůči chorobám byl naštěstí o 55 let později federální zákaz v roce 1966 zrušen a bylo ponecháno už jen na rozhodnutí jednotlivých států, které druhy „bobulí“ na svém území povolí. U nás angrešt sice po revoluci taky trochu upadl v zapomnění, ale v posledních letech se jeho kyselá sláva zase vrací na scénu. A je to dobře. Srstka angrešt neboli srstka obecná či meruzalka srstka, je zajímavý zahradní či lesní keř, s plody nezaměnitelné chuti, které mají v kuchyni široké uplatnění a ještě jsou mimořádně zdravé!
Mohlo by vás zajímat
Vitaminy za zahrady
Angrešt obsahuje, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék, provitamin A, vitamin B, biotin, vitamin C, dále mangan, hořčík, draslík, křemík, měď a hodně vlákniny. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace angreštu napomáhá k očistě organizmu, podporuje růst vlasů, prospívá pleti, posiluje cévy, mírní křečové žíly a působí lehce močopudně. A to není všechno. V angreštu obsažená měď je důležitá též pro srdce, imunitní systém a mozek. Mangan podporuje metabolismus, tvorbu kostí, reprodukci a imunitní reakce, zatímco draslík je nezbytný pro normální funkci buněk. Tohle všechno je navíc „ukryto“ ve sladkokyselém kabátku bobule, jež má podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g pouze 200 kJ. Angrešt je proto zdravá dietní svačinka, která díky obsahu vlákniny parádně zasytí a díky příjemné chuti zase uspokojí touhy na sladkostech.
Mohlo by vás zajímat
Co s ním v kuchyni
Nejlepší je jíst angrešt jen tak, syrový, třeba jako součást ovocných salátů. Díky vysokému obsahu pektinu se ale angrešt skvěle hodí i pro zavřování, ochutit jím můžete také domácí limonády a samozřejmě může být parádní součástí bublanin a jiných letních koláčů. Užijte si jej, dokud má sezonu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Nejlepší koláče na plech: Přivolejte léto fantastickou drobenkovou bublaninou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut