Pečeme s Ivou: Světlé a nadýchané pšenično-žitné bagety, které si zamilujete na první zakousnutí
3. 11. 2022 Vaření
Světlé bagety z pšenično-žitného těsta s přídavkem trochy lněného semínka, které při jídle sem tam křupne v zubech... Jsou upečené s omládkem, díky kterému mají větší objem i delší trvanlivost.
Když pekařka promluví...
Poměrně hodně nadýchané bagety jsou upečeny z těsta s převahou pšeničné mouky. Použitá mouka žitná jim přidá na chuti, kterou navíc podpoří i použití omládku - ten už znáte z mnoha jiných receptů. Bagetky jsou vhodné jako přílohové, ale moc dobré jsou plněné.
Co budeme na bagety potřebovat? Na omládek: 100 g vody, 130 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí, 1 lžičku sladěnky (nebo včelího medu) Dále potřebujeme: 170-190 g vody, 30 g oleje, 1 lžíci lněného semínka, 150 g žitné chlebové mouky, 220 g hladké mouky, 2 rovné lžičky soli
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme v malé misce, beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a tam necháme 45 minut kynout. K vykynutému omládku přidáme do formy všechny zbylé suroviny (nejprve tekuté, pak sypké) a použijeme program na uhnětení těsta, bez předehřevu. Po uhnětení pekárnu vypneme a těsto v ní necháme asi 35-45 minut kynout..
Ručně nebo robotem: Suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho asi 45 minut nakynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, dobře ho propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bulku. Po několikaminutovém odpočinku je rozválíme do menšího oválu, který pak svineme do bagety.
Každou bagetu ještě lehce poválíme, aby se utužily vrstvy. Necháme nakynout na plechu, pak potřeme nebo postříkáme vodou, posypeme semínky (kdo má rád) a upečeme (230 °C / 18-25 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto je výborné nejen na bagety, ale můžete z něj vytvarovat rohlíky, housky nebo kousky jen vytvarovat a upéct jako bulky.
- Pokud budete bagetky před pečením sypat semínky, zkuste je postříkat vodou dvakrát. Postříkat bagety, posypat semínky a znovu postříkat vodou - teprve pak dát upéct. Připadá mi, že tak semínka na pečivu lépe drží.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28