Čokoládové řezy na plech podle Josefa Maršálka: Příprava zabere 5 minut, vláčnost zajistí kefír i správné kypřidlo
12. 3. 2023 Vaření
Poslední díl pořadu Buchty po ránu, který uvádí cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou potěšil určitě všechny milovníky čokolády. Snad všemi zbožňovaný „pokrm bohů“, jak se čokoláda označuje, byl jeho hlavní hvězdou. Pokud nemáte času nazbyt, pusťte se třeba do rychlých čokoládových řezů.
Rychlá buchta na plech
Jednoduché řezy nebo jsou u nás populárním moučníkem. Dají se vyšvihnout za chvilku pro nečekanou návštěvu, nebo když vás popadne nepřekonatelná chuť na sladké. Udělat je můžete v mnoha verzích – s ovocem, tvarohem, perníkovým kořením nebo třeba s kakaem. Jejich příprava je velmi snadná, což se v nedělním díle pořadu Buchty po ránu jen potvrdilo. I v případě takto jednoduchého moučníku však přijdou vhod rady slavného cukráře, díky nimž pak budou řezy chutnat přímo božsky.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na koláč odlehčí kefír
Základem řezů je jednoduché lité těsto, na které je třeba všechny ingredience přesně navážit, jak doporučuje Josef Maršálek: „Čím je ta ingredience menší ve smyslu gramáže, tím je v tom receptu důležitější.“ Tereza Bebarová pak dodala tip, jak postupovat, když vám to malé množství nebude chtít váha navážit: „Dejte si tam třeba mouku a k ní přisypejte gramy kypřicího prášku.“
Na těsto radí známý cukrář použít hladkou mouku: „Je totiž nejvíc flexibilní, dá se použít prakticky na cokoliv.“ Těsto na tyto řezy je jiné tím, že se do něj nepoužívá kypřicí prášek, ale jedlá soda. „Jedlou sodu používáme vždy tam, kde máme vysoký poměr tekutých ingrediencí k těm sypkým. Navíc se používá kefír, který je lehce kyselý a se sodou krásně reaguje a těsto dobře nakypří,“ říká Josef Maršálek. Kefír lze případně nahradit podmáslím, řidším jogurtem nebo zákysem.
Jak na snadné lité těsto na koláč?
Těsto se připravuje jako všechna litá těsta tak, že se nejprve důkladně smíchají všechny sypké ingredience tak, aby se jedlá soda dostala do všech částí směsi, a teprve pak se přidají ingredience tekuté. „I když se k zamíchání používá metlička, v žádném případě nic nešleháme,“ radí Josef Maršálek. „Pokud byste do hmoty přidali sníh, těsto by se sice na začátku pečení krásně nadzvedlo, ale pak by se vyfouklo jako pneumatika, takže byste to z trouby vytáhli zdrclé.“ Na pečení klidně použijte větší plech, vrstva těsta může být tenčí, aby koláč nebyl příliš hutný, jak říká Josef Maršálek: „Tam musí být rovnováha mezi korpusem a náplní nebo polevou."
Jak se dělá ganache?
Jednoduché řezy nakonec vylepšíte pomocí polevy, která je zároveň jakýmsi krémem. Jde o hutnější čokoládovou směs - ganache. Ta se vyznačuje tím, že je tam vždy čokoláda, nějaká tekutina a tuk. S polevou začněte až ve chvíli, kdy budete mít upečený a vychladlý korpus. Čokoládu nejprve rozpustíte s tukem ve vodní lázni, hrnec s čokoládou by se neměl dotýkat vodní hladiny. „Je třeba to míchat, teplota nesmí jít nad 45 °C, jinak by se čokoláda připálila,“ radí Josef Maršálek. Vše se pak musí vymíchat dohladka a nakonec se do polevy přidá kysaná smetana s vysokým obsahem tuku, protože „v tuku je ta chuť“, jak říká slavný cukrář. Pak už stačí jen hotovým krémem potřít koláč a posypat drcenými čokoládovými boby. Před krájením už jen dejte řezy krátce vychladit a můžete podávat.
Čokoládové řezy s krémem podle Josefa Maršálka
Dostali jste během sledování pořadu nebo v průběhu čtení na řezy chuť? Tak si je můžete ihned připravit podle následujícího receptu a do půl hodinky je můžete mít na stole.
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 125 g cukru krupice, 200 g oleje, 500 g kefíru, 30 g kakaa, 1 vejce velikosti M, 3 g skořice, 6 g jedlé sody a 2 g soli. Na polevu si připravte: 125 g hořké čokolády, 250 g zakysané smetany, 20 g másla a kakaové boby.
- Do velké mísy si odvažte mouku, přidejte kakao, skořici, jedlou sodu, cukr a sůl a vše dobře promíchejte. V jiné nádobě smíchejte kefír s vejcem a olejem a vše pak přilijte do sypké směsi. Promíchejte do krásné hladké směsi.
- Hlubší plech na pečení vytřete olejem, sádlem nebo papírem od másla. Lehce jej vysypejte hladkou, polohrubou nebo hrubou moukou a těsto do něj nalijte. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170-180 stupňů asi 15 minut (dle výšky řezů), nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Upečené řezy vyndejte a nechte zcela vychladnout.
- Na polevu si dejte čokoládu do hrnce, přidejte máslo, rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte do hladka. Pak do čokolády vmíchejte smetanu, ne obráceně, aby čokoláda mezitím neztuhla. Jen zlehka zamíchejte a vyklopte na korpus a rozetřete. Řezy dozdobte kakaovými boby a nechte vychladit. Pak krájejte na porce a podávejte, ideálně ke kávě.
Postup přípravy řezů si může připomenout v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Čokoládová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Hotová je za pár minut, nejdůležitější je u ní jen vše dobře odvážit
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové řezy na plech podle Josefa Maršálka: Příprava zabere 5 minut, vláčnost zajistí kefír i správné kypřidlo
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na slavné Milionářské řezy? Bohatou chuť zajistí spojení tří složek!
20 nejlepších čokoládových řezů: Až je uvidíte, dostanete na ně chuť
Jak na čokoládové brownies, aby zůstaly krásně vláčné s křupavým povrchem: Roli hrají správný poměr surovin, ale i velikost formy
Komentáře
17. 3. 2023 08:57
Zejména u skvostných receptů p. Maršálka, specifikovaných na gramy a s množstvím bezvadných rad, mi tento údaj opravdu chybí. Děkuji