Jak na výbornou pampeliškovou kávu: Z pražených kořenů ochucená kořením chutná skvěle, říká bylinkářka Linda
25. 4. 2023 Vaření
Hledáte nějakou bezkofeinovou alternativu ke klasické kávě? Zkuste kávu pampeliškovou! Připravuje se z kořene rostliny a chutná fantasticky. Jak na ni pro Toprecepty.cz poradí známá bylinkářka Linda Mahelová.
Z pampelišek využijete listy, květy i kořeny
Právě teď nastává ideální čas ke sběru různých jarních kvítků a bylinek. Nemusíte ale sbírat jen listy a květy. Některé bylinky se dají využít úplně celé, od květu až po kořínek. Jednou z takových bylin je právě pampeliška.
Zahrádkáři ji sice považují za plevel, v parku nebo na louce ale její žluté kvítky vídáme moc rádi. Pampelišky navíc mají široké možnosti využití v kuchyni. Z květů se dělá nejčastěji pampeliškový med, sirup či víno, listy se dají použít do salátů nebo klidně i do polévky a z kořenů se dá připravit vynikající nápoj, který můžete popíjet místo normální kávy.
Mohlo by vás zajímat
Kořeny pampelišek jsou ideální na výrobu kávy
Pampeliškovou kávu je sice možné koupit v obchodě, na rozdíl od ostatních kávovinových nápojů si ji ale snadno můžete udělat i doma. Předností této náhražky také je, že je oproti těm obilným přirozeně bezlepková, takže si ji mohou dopřát i celiaci.
Pampeliška je navíc výborná léčivka, která, jak říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová „blahodárně působí na celé tělo, posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému.“
Čas vyrazit na pampelišky
Pampelišky nyní rostou skoro všude a kvetou až do srpna. Nejlepší jsou ale první jarní rostlinky. Hlavně kořeny by se měly sbírat co nejdřív, ideální doba je na jaře (v březnu a v dubnu), nejlépe před rozkvětem, takže máte nejvyšší čas. Pokud byste to nyní nestihli, druhým obdobím ideálním ke sběru je podzim od konce září do prosince.
„Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé,“ radí Linda Mahelová.
Přednosti pampeliškové kávy
Pokud si nasbíráte pampeliškové kořeny, je třeba je zpracovat co nejrychleji, nejlépe v den sběru. Pampeliškové kořeny mají mírně nahořklou chuť a dají se stejně jako listy používat do salátů. Nejčastěji se z nich ale připravuje právě pampelišková káva.
Ta má velmi příjemnou lehce nasládlou chuť, která trochu připomíná čekankovou kávu. Jestliže vás tento zdravý a léčivy nápoj zaujal, snadno si jej připravíte podle návodu bylinkářky Lindy. Jediné, co budete potřebovat, jsou právě kořeny pampelišek. Jak na to?
- Kořeny nejprve omyjte od zeminy. Pak je nakrájejte na menší kousky a nechte usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), můžete se pustit do pražení.
- Stačí vám na to obyčejná trouba. Kořeny rozložte na plech a pražte je při teplotě kolem 180 °C zhruba 15 minut. Mezitím kořeny kontrolujte, aby nedošlo k připálení, a občas promíchejte. Poté upražené kořeny nechte vychladnout.
- Upražené kořeny pak umelte v mlýnku nebo je rozmixujte v mixéru na prášek. Kávu poté připravte obvyklým způsobem. Lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) stačí jen zalít horkou vodou, chvíli počkejte, až káva spadne ke dnu. Pak kávu přeceďte.
- Pampelišková káva je vynikající s mlékem a medem. „Do hotového jemně upraženého prášku z kořenů pampelišky ráda přidávám voňavé koření. Někdy skořici, vanilku nebo kardamom,“ doporučuje navíc Linda Mahelová. To, jak si kávu vychutnáte, zkrátka záleží už jen na vás.
Náš tip: Z květů pampelišek si pak můžete připravit výborný pampeliškový med podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak udělat čaj z pampelišky a k čemu se používá. Naše babičky to uměly
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49