Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
3. 8. 2023 Ostatní
Alarmující případ sníženého obsahu hovězího v mletém mase odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve třech řetězcích supermarketů. Zdravotně je sice prodávaný výrobek nezávadný, ale dokáže pokazit kdejaké vaření či grilování. Místo 50 procent hovězího se totiž v mletém objevilo jen něco málo přes 13 procent.
Kontrola etiket nepomůže
Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička se nyní podle informaci České televize musí připravit na možnou pokutu až padesát milionů korun. Vzorky mletého masa byly odebrány v nejnavštěvovanějších supermarketech Lidl, Albert a Billa, tudíž je velká pravděpodobnost, že se vanička s masem mohla objevit i ve vašem košíku, potažmo lednici a na talíři.
Místo padesáti procent třináct. Mleté maso ze supermarketů obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalu.https://t.co/tCW0QGIBWF
— ČT24 (@CT24zive) August 3, 2023
Výrobek s názvem „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“ má ve své nabídce řetězec Billa, podle obalu by měl výrobek obsahovat 44 procent hovězího. V laboratoři ale potvrdili 23,34 procenta tohoto masa. „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí“ pak namísto avizovaných dvaceti procent hovězího masa zase podle zjištění inspektorů obsahoval jen 12,92 procent, uvedla veřejnoprávní televize s odkazem na zprávu inspekce.
Mohlo by vás zajímat
Zkažená sekaná i burger
Například, pokud byste se pustili s takto ošizeným mletým masem do výroby sekané, budete mít velký problém nejen s chutí, ale také konzistencí. Podle klasických receptů je totiž ideální poměr masa opačný, než nabízely problematické výrobky, tedy jeden díl vepřového proti dvou dílům hovězího. I podomácku vyrobený hamburger by měl blíže k českému karbanátku a při jeho ochutnání byste určitě neměli tendenci ho dávat do nasládlé housky.
Hovězí má být vždy „v přesile“
Pokud byste totiž vyráběli burger s použitím vepřového masa, což není standardní postup, patřil by do něj jeden díl vepřového bůčku a dva díly libového hovězího. Jediný případ, při němž se používá více vepřového masa je ten, kdy se rozhodneme, že chceme mít burger pouze z „prasete“.
Na problém se šizeným mletým masem upozornila inspekce již před časem na svém webu Potraviny na pranýři. V Lidlu navíc SZPI objevila produkt se zvýšeným obsahem soli.
Před jakými výrobky varovala inspekce se podívejte do naší fotogalerie:
Až si koupíte kvalitní mleté maso, nebo si ho umelete doma, zkuste náš videorecept a upečte si skvělou sekanou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma mleté maso: Jak s ním pracovat a jakou má trvanlivost
Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
Pozor při grilování: Inspekce varovala před šizeným mletým masem, salmonelou v kuřatech i plísněmi v sýrech Oštěpek
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře
3. 8. 2023 22:47