Deset nejstrašidelnějších jídel světa: Na hadí polévku, smaženou tarantuli nebo oční bulvy tuňáka si troufnou jen ti nejotrlejší
26. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Doby, kdy smažená žabí stehýnka, želví polévka nebo žraločí steak vyvolávaly údiv, odpor nebo naopak zájem ochutnat, jsou dávno pryč. Spolu s možností cestovat se nám otevřely i gastronomické možnosti a rozšířily se naše kulinární obzory. Přesto pořád existují pokrmy, které nám mírně řečeno tak úplně nesedí.
1. Polévka z mravenčích vajec
Pokud se vypravíte do Laosu nebo Thajska, určitě narazíte na jedno zvláštní, ale přesto pro místní typické jídlo. Polévka z mravenčích vajec je tu velmi oblíbená. Mravenčí vejce jsou bohatá na bílkoviny, plná minerálů a mají zvláštní lehce nasládlou chuť.
Mohlo by vás zajímat
2. Losí nos v aspiku
Losí nos je pochoutkou v Kanadě a na Aljašce. Nos z losa se vaří v nálevu z česneku, soli, koření (bobkový list, celý pepř a nové koření) a octa, poté se ochladí a z vývaru se vytvoří cosi podobného našemu sulcu.
Mohlo by vás zajímat
3. Smažená tarantule
Chcete se zbavit strachu z pavouků? Co takhle si je dát k obědu? Tarantule se začaly jíst za komunistického režimu v Kambodži v 70. letech, kdy lidé hladověli. Dnes se nabízejí jako delikatesa, která prý chutná trochu jako krab.
4. Fermentovaný a sušený žralok
Jde o islandský pokrm „hakarl“. První věc, kterou potřebujete, je žralok grónský. Jeho maso je toxické, proto se nejprve několik týdnů fermentuje. (Pokud není dostatečně fermentovaný, může jeho konzumace způsobit stavy podobné opilosti.) Dříve se vložil do jámy, zasypal pískem, dnes se dává do velkých plastových kontejnerů. Pak se zavěsí a suší v průvanu. Podává se nakrájený na plátky. Při jeho konzumaci je lepší, když máte rýmu nebo kolíček na nose...
Mohlo by vás zajímat
5. Hadí polévka
Hadí polévka je tradiční pochoutka, která se jí převážně v celé Číně, ale také v některých dalších částech Asie. Je považována za zdravé jídlo, a plné léčivých účinků. Vaří se z různých hadů a zákazník si někdy může vybrat, který skončí v hrnci a jeho žaludku. Nejoblíbenější jsou však krajta a vodní had.
6. Sněť kukuřičná
Od starověku si Mexičané pochutnávali na druhu houby, která parazituje na kukuřici. Způsobuje nádorovité bílé a černé výrůstky. Říká se jim huitlacoche, mají sladkou, lehce kouřovou chuť a jsou zdrojem řady vitaminů. Jak tyto výrůstky vypadají, na to se podívejte zde.
Mohlo by vás zajímat
7. Netopýří polévka
Polévka z kaloňů ovocných (druh netopýra, který se živí převážně ovocem) je pokrm od pradávna konzumovaný na tichomořském ostrově Palau. Nyní je považován za spíše pochoutku, je ale skvělým zdrojem bílkovin. Netopýři jako takoví se pak konzumují v některých oblastech Severní Ameriky, Asie, Afriky, v zemích Tichomoří, v Číně, Vietnamu, Seychelách a na Filipínách. Běžnou úpravou je třeba grilování (viz fotka v naší galerii).
8. Oční bulvy tuňáka
Tuňák je všeobecně oblíbená ryba. V Japonsku je tak populární, že se využívají i jeho oční bulvy a prodávají levně na rybích trzích. Oční bulvy se připravují nejčastěji vařené, ochucené trochou česnekové nebo sójové omáčky a citronem. Tato malá svačinka prý chutná podobně jako chobotnice. Na to, jak vypadají oční bulvy tuňáka se můžete podívat na stránce Travel Food Atlas.
Mohlo by vás zajímat
9. Krevní klobása
Krevní klobása, blood sausage, je tradiční snídaňové jídlo v Irsku. Někdy se jí také říká černý pudink. Vyrábí se z různých druhů masa a míchá s čerstvou prasečí krví, která jí dodává výraznou tmavou barvu. Zatímco v některých zemích se nad tím pohoršují, pro nás je to obdoba krvavé tlačenky nebo zabíjačkových jelítek.
Mohlo by vás zajímat
10. Kukly bource morušového
Beondegi, vyrobené z kukel bource morušového, je běžné a oblíbené občerstvení prodávané pouličními prodejci po celé Jižní Koreji. Obvykle se beongedi nabízí dušené nebo vařené, podává se také jako příloha v rybí restauraci. Někteří lidé přirovnávají chuť beondegi k ořechům, protože bývá docela křupavé.
Náš tip: Nemáte-li odvahu ta jídla ochutnat, možná byste je aspoň chtěli vidět v naší galerii:
Fotogalerie - Deset podivných jídel, která (ne)chcete ochutnat: Je libo polévku z netopýra, lehce toxického žraloka či smaženou tarant
Pokud máte rádi exotické recepty, ale přece jen trochu „normálnější“, připravte si podle našeho receptu korejské kimči.
Zdroje informací:
kilroy.net: 10 Weird and Bizarre Dishes You Will Find Around the World
bucketlistjourney.net: Weird Food Bucket List: 60 Strange Foods From Around the World
travelfoodatlas.com: 45 Weirdest Foods Around The World
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie zavařování: Na marmelády se dříve dávala vrstvička tekutého vosku a o vynález zavařovací sklenice se zasloužil Napoleon
Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
Historie na talíři: Apačové si pochutnávali na kaktusech a placky pečené nad ohněm ochucovali chilli a divokou cibulí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejstrašidelnějších jídel světa: Na hadí polévku, smaženou tarantuli nebo oční bulvy tuňáka si troufnou jen ti nejotrlejší
Deset zajímavostí o jídle: Med se nikdy nezkazí, kečupem se kdysi léčil průjem a cukrovou vatu paradoxně vynalezl zubař
Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč