Plněné papriky v rajské omáčce: Typickou sladkokyselou chuť zajistí cukr a citronová šťáva, vůni kombinace koření
18. 10. 2023 Vaření
Plněné papriky v rajské omáčce jsou klasikou závodních i školních jídelen, ale i výborným způsobem, jak zužitkovat papriky a rajčata. Stačí dobře ochutit mleté maso a přichystat lahodnou omáčku.
Oblíbený recept z paprik
Plněné papriky určitě patří mezi oblíbená jídla, ale možná jste si na ně zatím netroufli. Kombinace jemné rajské omáčky ve spojení s plněnými paprikami je velmi lahodná a chuťově zajímavá. K tomuto jídlu se většinou podává houskový knedlík. Můžete ale přichystat i kopečky rýže.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do plněných paprik
Základem plněných paprik bývá mleté maso, většinou vepřové (může být ale i vepřové a hovězí půl na půl). Hodí se třeba plecko. K tomu se přidává cibule, vejce, vařená rýže, na ochucení pepř a sůl.
Většinou se používají bílé papriky, ale můžeme sáhnout i po barevných paprikách. Pokud budou mít papriky hodně silou stěnu, nemusí jim stačit na změknutí půlhodina vaření. Pak se nabízí upečení v troubě. Stačí nastavit troubu na 180 °C, pekáč přikrýt pokličkou nebo alobalem. Papriky jsou upečené zhruba za 50 minut.
Jak ochutit rajskou omáčku
Rajská omáčka patří k pokladům české kuchyně. Existuje několik variant. Většinou se do ní dává rajský protlak nebo loupaná rajčata, hovězí vývar, mrkev, cibule, bobkový list, sůl a pepř. Z bylinek a koření se dá využít i tymián, bazalka, skořice, hřebíček, nové koření i kuličky pepře. Přikápnout můžeme i trošku červeného vína, případně citronovou šťávu (nebo ocet). Někdo do rajské omáčky přidává perník.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit plněné papriky v rajské omáčce
Na plněné papriky si připravte: 4 větší bílé papriky (příp. 6 menších). Na rajskou omáčku: 190 g rajského protlaku, 500 ml hovězího vývaru, 2 lžíce másla, 50 g slaniny (nakrájené na kostičky), 1 větší mrkev, 1 větší cibuli, 2 bobkové listy, sůl, pepř, cca 1 lžíci cukru (podle chuti), 2 stroužky česneku, lžičku tymiánu, trochu citronové šťávy, asi 100 ml červeného vína (lze vynechat) a 2 lžíce hladké mouky. Na náplň: 1 lžíce másla, 1 cibule, 400 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř a 100 g vařené rýže.
Jak na to? Uvařte rýži (do náplně). Na rajskou omáčku nejprve oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte ji na menší kostky. Do hrnce dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte česnek, cibulku, mrkev a slaninu pokrájenou na kostičky. Vše poprašte moukou. Přidejte pepř, tymián, sůl, rajský protlak a vývar. Směs zamíchejte a nechte vařit asi půl hodiny. Pak přilijte víno, kápněte citronovou šťávu dle chuti a hotovou omáčku přeceďte.
Zatímco se omáčka vaří, můžete připravit náplň do paprik. Na pánvičce rozpalte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte, přidejte mleté maso a důkladně ho opečte dohněda. Na pánvičku rozklepněte vejce, přidejte rýži a sůl a vše dobře promíchejte. Papriky omyjte, odkrojte stopku (nechte ji na využití v další části vaření), vyndejte semeník a dovnitř vložte náplň z pánvičky.
Do hlubšího kastrolu nalijte hotovou omáčku, do ní vedle sebe narovnejte plněné papriky tak, aby byl otvor nahoru a přiklopte ho odříznutou stopkou. Duste asi půl hodiny. K plněným paprikám s rajskou omáčkou jsou ideální houskové knedlíky.
Náš tip: Připravte si plněné papriky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda