Řezy Muzikál z Peče celá země: Recept na retro roládu se dvěma druhy krémů a čokoládovou polevou vás nadchne
2. 3. 2024 Vaření
Máte raději muzikál nebo operu? Toto dilema soutěžící v nejnovějším díle pořadu Peče celá země řešit nemuseli. V technické výzvě totiž dostali za úkol udělat právě řezy Muzikál – zákusek v podobě rolády se dvěma druhy krémů a zalitý čokoládovou polevou.
Zákusek muzikál jako z cukrárny
Řezy Muzikál jsou jedním z tradičních, jen možná méně známých a možná i trochu pozapomenutých zákusků českých cukráren. Řezy téměř neznali ani soutěžící pořadu Peče celá země a o to náročnější pro ně možná byla technická výzva od porotkyně Míši Landové. Zákusek samotný ostatně nepatří k nejjednodušším moučníkům, soutěžící pěkně potrápil a nakonec se s ním nejlépe vypořádal soutěžící Roman. A co je tedy pro řezy Muzikál typické?
Mohlo by vás zajímat
Řezy s chutí karamelu a čokolády
Tento tradiční cukrárenský zákusek má blízko k řezům nebo dortu Opera. Původně francouzský dezert se skládá z několika vrstev těsta, které jsou proložené kávovým a čokoládovým krémem. Oproti Opeře se do Muzikálu používají jiné krémy, a to čokoládový a karamelový.
Piškot je navíc stočený do tvaru rolády, existuje ovšem i jednodušší verze dezertu rovněž složené z tenkých plátů těsta navrstvených na sebe. Celý zákusek mající podobu chlebíčku se pak obvykle potahuje marcipánem, na nějž se malují tmavé houslové klíče, v pořadu Peče celá země ale porotci zvolili čokoládovou ganáž a polevu zdobenou notami přenesenými na řezy přes transfer fólii.
Právě zvládnutí dekorace bylo jedním z kritérií, které porotci posuzovali. Kromě toho zjišťovali i to, jak soutěžící zvládli přípravu krému, upečení těsta, způsob zatočení rolády nebo to, zda jsou řezy potaženy polevou rovnoměrně.
Recept na Muzikál řezy Míši Landové
Pokud vás Muzikál řezy zaujaly a rádi přijímáte nové výzvy, můžete si je zkusit upéct přímo podle receptu z pořadu. Jak na to?
Na piškotový plát budete potřebovat: 180 g vajec (cca 3 vejce velikosti M) , 115 g krupicového cukru, 135 g hladké mouky, 15 g vody. Na karamelový krém si připravte: 120 g krupicového cukru, 100 g 33% smetany ke šlehání, 100 g másla, 3 g mořské soli. Na čokoládovou ganáž potřebujete: 90 g 55% hořké čokolády, 90 g 33% smetany ke šlehání, 30 g másla. Na čokoládovou polevu: 200 g karamelové čokolády, 100 g mléčné čokolády, 40 g rostlinného oleje. Na čokoládový pásek: 100 g 50-70% hořké čokolády, trochu kakaového másla k temperaci a transfer fólie na čokoládu s motivem hudebních not (k dostání v obchodech s cukrářskými potřebami (např. Sladilka.cz).
- Vejce s cukrem společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 45 °C. Poté vyšlehejte do hustého krému, ke konci zašlehejtte vodu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení na plochu asi 40x30 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 230-240 °C asi 8 minut. Ihned po upečení překlopte plát na čistý arch papíru lehce poprášený moukou a nechte vychladnout. Po vychladnutí okraje plátu zarovnejte a odkrojte z kratší strany pruh o šířce 6 cm, který odložte stranou.
- Na karamelový krém v rendlíku se silným dnem rozpusťte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Do vychladlého karamelu pak po částech zašlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Krém rovnoměrně rozetřete na připravený již oříznutý plát a pomocí papíru na pečení roládu stočte a utáhněte. Nechte zatuhnout.
- Na ganáž rozpusťte čokoládu a po částech ji zalijte horkou smetanou. Promixujte tyčovým mixérem, pak zapracujte i máslo. Dejte vychladit. Následně potřete odložený pruh plátu slabou vrstvou a přiložte ho na vršek ztuhlé rolády. Zbylým krémem vyplňte mezery mezi pásem a zaoblenou částí a celou roládu slabě dohladka potřete. Nechte zatuhnout.
- Na polevu čokolády společně rozpusťte, přidejte olej a dejte vychladit. Pak polevou potáhněte připravenou roládu. Z čokolády a transfer fólie připravte pásek s motivem not v šířce 4-5 cm v délce rolády, a než poleva zatuhne, položte jej na vrchní plochu zákusku.
Náš tip: Oblíbeným zákuskem českých cukráren jsou i punčové řezy. Ty si můžete upéct podle našeho video receptu.
Peče celá země: Třetí řada soutěže Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Souboj o nejlepšího amatérského pekaře můžeme na obrazovkách v Česku sledovat již potřetí, a to od 6. ledna každou sobotu ve 20:10 na ČT1.
Sladké i slané výtvory soutěžících ohodnotí Josef Maršálek a Míša Landová, nebude chybět ani moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Recepty z pořadu najdete na stránkách České televize.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Řezy Muzikál z Peče celá země: Recept na retro roládu se dvěma druhy krémů a čokoládovou polevou vás nadchne
Retro okénko: Oblíbené štafetky si můžeme snadno upéct doma. Ořechovému korpusu s kávovým krémem nikdo neodolá
Roman z Peče celá země nečekal, že ještě v soutěži bude: Jen jsem nechtěl vypadnout v prvním kole, říká
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13