Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
8. 5. 2024 Vaření
Ať už je považujeme za plevel nebo bylinku, jedno je jasné. Listy papelišky se hodí do spousty jídel. Jak je co nejlépe využít? Nabízíme vám řadu možností, kde tuto rostlinku uplatnit a nechta se překvapit její chutí.
Jak využít listy pampelišky
Pampeliška lékařská se nehodí jen na pletení věnečků z květů nebo na kompost. Pampeliška je skvělá rostlina, kterou můžeme v kuchyni využít od kořenů přes listy až po květ. A právě trochu pozapomínané listy (u nás lidově zvané mlíčáky) se třeba ve Francii a Řecku běžně pěstují a používají do salátů. Pro hořkost starších listů bývá pampeliška srovnávána s čekankou. Dá se také využít v polévkách (vynikající je třeba tato jarní polévka) a máme pro vás i další možnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak snížit hořkost starších listů pampelišky
Ideálně používáme mladé lístky, které jsou svěží. Tak trochu je můžeme porovnat s s rukolou nebo i s hlávkovým salátem. Starší listy u rostlin, které už kvetou, jsou poměrně hořké. Ale i s tím se dá pracovat.
Můžeme pampelišku na zahradě přikrýt třeba kyblíkem. Tím se listy vybělí a hořkost je pak menší. Nejjednodušší ale je, když listy krátce spaříme tak, jak to děláme se špenátem. Dají se ale také podusit nebo orestovat. Chuť listů pozměníme i tak, že je pokapeme citronovou šťávou a olejem.
Salát s listy pampelišky
Podobně jako rukola i pampeliška je výborná v salátu. Ideálně v syrové podobě. Pampeliškové listy nejen krásně vypadají, ale také chutnají s vajíčkem. Připravit si můžeme třeba pampeliškový salát, který voní česnekem.
Pampeliška jako rukola
Stejně jako rukolu i pampelišku můžeme dát do sendvičů a na obložené chleby. Další variantou jsou i pomazánky. Vynikající je třeba kombinace tvarohu, zakysané smetany, ořechů a pampelišky jako náhrada rukoly.
Náš tip: Přichystejte si gnocchi s pampeliškou místo rukoly, kuřecím masem a rajčátky.
Pesto a máslo z pampelišky na ochucení
Vyrobit z pampelišky pesto nebo bylinkové máslo je sice méně obvyklé, ale v kuchyni se bude hodit. Obojí se připravuje stejně jako klasické varianty pesta, jen využijeme listy pampelišky. A i tady stejně jako v kterémkoliv jiném použití platí, že by měly být listy ideálně mladé a z čistého prostředí.
Pampelišku můžeme přidat do bylinkového másla, ideálně spolu s dalšími bylinkami, jako jsou tymián, rozmarýn, pažitka.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Smoothies s listy z pampelišky
Zelené nápoje stále (v některých domácnostech) mají místo v našich jídelníčcích. A i v tomto případě se listy pampelišky báječně hodí. Můžeme je doplnit o další aromatické rostliny, které pozmění nahořklou chuť pampelišky. Hodí se bazalka, naťová petržel, ale i třeba sedmikráska.
Zvolit můžeme i kombinaci smoothie s pampeliškou, banánem, citronem a třtinovým cukrem.
Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu špagety s rukolovým pestem (rukolu vyměňte za pampelišku):
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čekanka nemusí být hořká! Záleží na uskladnění i přípravě
Jak na výbornou pampeliškovou kávu: Z pražených kořenů ochucená kořením chutná skvěle, říká bylinkářka Linda
Pampelišky jsou přírodní poklad: Vyrobte si pampeliškový olej, využijete jej třeba při opalování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12