Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
8. 5. 2024 Vaření
Koláčky jsou tradičním českým pečivem, na které je nespočet receptů. Upečte si kynuté Maruščiny koláčky a potěšte sebe i návštěvu. Jsou vynikající a z talíře hned zmizí.
Kynuté koláče
Kynuté koláčky a bábovka jsou snad nejtypičtějšími představiteli dezertů české kuchyně. A z obou je možné připravit nespočet různých variant. Ty tradiční koláčky jsou plněné tvarohem, korunované rumem provoněnými povidly a navrchu ozdobené máslovou drobenkou. Pohrát si ale můžeme s těstem i s náplněmi a drobenkou.
Náplně nemusí být jen tvarohová, povidlová nebo maková, možností je více. I závěrečná drobenka zaslouží pozornost a dá se vylepšit.
Mohlo by vás zajímat
Malé opakování o droždí
- Před použitím droždí zkontrolujeme jeho stav. Čerstvé droždí má tendenci relativně brzy plesnivět.
- Kvalitní čerstvé droždí je typické světle krémovou barvou, snadno se drobí a typicky voní.
- Droždí neboli kvasnice jsou tvořeny kvasinkami, které pro svůj růst a rozmnožování (aby hezky vzešel kvásek) potřebují cukr.
- Droždí může být čerstvé, které skladujeme v lednici při teplotách 1–10 °C.
- Může ale také být sušené. V tom případě platí, že 1 sáček sušeného droždí (7 g) je většinou určen na 500 g mouky (záleží na receptu). V případě tohoto droždí nechystáme kvásek, ale hned ho pojíme s moukou a dalšími ingrediencemi.
- V případě využití čerstvých kvasnic je třeba opatrnost při kontaktu s vyššími teplotami (nad 55 °C). To je třeba pohlídat, když je přidáváme mléko a máslo. Měly by mít vlažnou teplotu. Droždí nemá rádo ani přímý kontakt se solí.
- Kynout pak dáváme na teplé místo, ale opět nesmí být příliš teplé.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Kynuté Maruščiny koláčky
Na zhruba 60 koláčků potřebujete: 600 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 4 žloutky, 2 vrchovaté lžíce cukru a 1,5 sklenky oleje (asi 300 ml). Volitelná náplň: tvarohová, maková, ořechová, případně povidla. Dále: drobenka a máslo na pomazání po upečení.
Jak na to? Připravte si vyšší misku, nalijte do ní vlažné mléko, do něj rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru a nechte vzejít kvásek.
Troubu předehřejte na 185 °C. Do mísy dejte žloutky, přisypte cukr a žloutky utřete. Přilijte olej, přisypte mouku a nalijte kvásek. Vypracujte hladké těsto. Pak ho překryjte utěrkou a nechte vykynout. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na menší dílky, naplňte je nádivkou, koláče uzavřete a spojem dolů ukládejte je na plech. Do koláčků udělejte shora důlky a posypte je drobenkou. Pod drobenku můžete ještě dát trochu povidel.
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti koláčků cca 20 minut. Čas je pouze orientační. Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem a okraje máslem potřete.
Náš tip: Upečte si kynuté koláčky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13