Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost
Jemně chrastivý zvuk zralých makovic je našim uším velmi příjemný a stejně tak bývá našim chuťovým buňkám příjemná chuť máku. Někde je pěstování máku zakázáno, zato Česká republika je významným legálním státem, kde se mák pěstuje a odkud se vyváží. Nebylo tomu tak ale vždy.
Trocha makové historie
Mák je známý už několik tisíc let, pěstovali ho například už v Mezopotámii nebo starověkém Egyptě. U nás se začal hojně pěstovat až počátkem 19. století, Češi se dokonce mohou pochlubit několika vyšlechtěnými odrůdami.
Složení potravinářského máku
Kromě téměř zanedbatelného množství morfinu a opiových alkaloidů obsahuje mák velké množství vápníku, železa a zinku, tedy zdraví prospěšných látek. Makový olej obsahuje největší množství kyseliny linolové.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 10 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49