Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!
26. 1. 2021 Vaření
Každý si občas rád zakousne něco sladkého, a to i ten, kdo drží dietu. Jak si pochutnat a přitom nemít výčitky? Jednou z možností je upéct si domácí ovesné sušnky. Jsou zdravější než kupované a navíc máte přesnou představu o tom, co přesně obsahují. Přinášíme tři snadné recepty na ty nejlepší ovesky!
Ovesky bez cukru s čokoládou
Výtečnou náhradou cukru ve sladkých receptech jsou datle. Exotické ovoce je samo o sobě hodně sladké a sušenkám dodá zajímavý ráz. Pokud přeci jen chcete péct sušenky bez nich, nahraďte je v receptu 1/2 hrnku třtinového cukru a 2 lžícemi medu či javorového sirupu. Do sušenek pak pro chuť spolu s čokokousky můžete přidat rozinky nebo sušené brusinky.
Co budeme potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek hladké mouky (může být i špaldová nebo kokosová)
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku nasekaných a vypeckovaných datlí
- 130 gramů másla
- 2 lžíci vody
- 1 lžičku jedlé sody
- čokoládové kousky (tmavé) nebo hořkou čokoládu nasekanou na malé kousky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Mohlo by vás zajímat
Postup: Ve velké míse smícháme prosátou mouku s vločkami. Přidáme nasekané nebo nahrubo namleté ořechy a skořici. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo a přisypeme jedlou sodu. Dobře ji v másle rozmícháme, a to pak přilijeme do mísy k sypkým přísadám. Dobře promícháme. Pozor! Pokud v receptu používáte cukr a sirup místo datlí, cukr se přidává hned na začátku k ostatním sypkým přísadám a sirup se přilévá a rozehřívá spolu s máslem.
Nakonec přidáme čokoládové kousky. Z těsta posléze rukama tvarujeme malé kuličky, které v dostatečných rozestupech pokládáme na plech na pečící papír. Každou kuličku na plechu mírně zmáčkneme - v troubě se kuličky rozpečou na placičky. Pečeme na 150°C, a to 15 až 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Kakaové ovesky s kokosem
Kakao v kombinaci s kokosem, to je opravdu božská mana, která se k sušenkám dokonale hodí! I tento recept pracuje s datlemi, tentokrát ve formě sladkého sirupu. A opět lze tento sirup (ve stejném množství) nahradit běžněji dostupným javorovým sirupem.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 50 gramů kakaa holandského typu
- 50 gramů strouhaného kokosu
- 50 gramů kokosového oleje
- 80 ml vody
- 8 lžic datlového sirupu
- špetku soli
Postup: Rozehřejeme si kokosový olej a přelijeme ho do větší mísy. Přidáme špetku soli a vločky a promícháme. Pak přidáme kakao a kokos a znovu promícháme. Nakonec přidáme sirup a vodu a ještě jednou promícháme. Z těsta tvarujeme malé placičky (tentokrát nepoužíváme jedlou sodu, takže sušenky musíme vytvarovat rovnou) a ty pokládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Ovesky bez mouky s arašídovým máslem
Pokud vás zaujal recept na sušenky bez mouky nebo třeba doma máte někoho, kdo musí omezovat lepek, zkuste ovesné sušenky s arašídovým máslem. Jsou výživné a jistě zachutnají i sportovcům, a to i když obsahují cukr.
Co budeme potřebovat:
- 2/3 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek arašídového másla
- 1 vejce
- 90 gramů třtinového cukru
- 90 gramů čokokousků nebo nasekané čokolády
- 1 lžičku jedlé sody
- 1/2 lžičky mlaté skořice
Postup: Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme vločky, skořici a jedlou sodu. Do druhé pak rozklepneme vejce a přisypeme cukr. Rozmícháme metličkou. Pak přidáme do druhé mísy arašídové máslo v pokojové teplotě a dál mícháme, dokud se vše nespojí v kompaktní hmotu. Poté postupně přisypáváme vločky a mícháme a mícháme... Dokud nám nevznikne těsto, které necháme 30 mniut odpočívat v lednici. Z těsta pak tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech na pečící papír, mírně každou prstem rozmáčkneme a dodržujeme rozestupy. Pečeme 10 minut na 180°C. Sušenky se budou zdát nedopečené, ale to je v pořádku. Chceme-li je křupavější, pečeme až 12 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut odpočívat, než sušenky přesuneme z plechu na tác.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zahušťujete pomocí záklechtky? Poradíme vám její snadné rozmíchání pro dokonale hladký výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Geniální brownies: Jak připravit slavný čokoládový dezert rychle, dietně a klidně i bez mouky?
Jak upéct jednoduché sušenky. Tuto dobrotu zvládnou i začátečníci
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem