Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Zdroj: Pixabay.com, AllyBally4b

Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu a postupné přípravě na jaro. Jednou z možností dodat tělu probiotika, která podporují správnou funkci zažívání a střev, mimo jiné. Přírodním, jednoduchým a zároveň levným způsobem, jak na to, je naložit si domácí kimchi, pikantní korejskou variaci na české kvašené zelí, která se už i u nás těší slušné oblibě. Chcete to zkusit? Se vším vám poradíme!

Korejské zelí pro zdraví

Posilněte svůj organismus a nastartuje po zimě zažívání! Jak? Dopřejte si každý den jednu malou misku kvašeného zelí, anebo ještě lépe - tradičního korejského kimchi, které v sobě spojuje jemnost zeleniny s pikantností speciální kořeněné pasty. Tato pochoutka má sice štiplavou vůni a specifický šmak, který nesedí každému, je ale považována za jedno z nejlepších přírodních probiotik. Vyrobit si ji můžete i doma a rozhodně vás to nebude stát velké peníze.

Kimchi obsahuje celou řadu důležitých vitamínů, například A a C, ale také B1 a B2. Zanedbatelný není ani obsah řady minerálů, které tělo potřebuje, zejména železa. Z korejského nakládaného zelí ale získáme i vápník a selen či celou řadu antioxidantů, působí teby prospěšně i na posílení imunity a pomáhá s prevencí nejrůznějších infekcí. Kimchi zároveň obsahuje málo kalorií, ale zároveň hodně vlákniny, je tedy vhodné i pro dietáře a dokáže skvěle zasytit. 

Největším přínosem kimchi je ale obsah laktobacilů, které potřebuje každý z nás pro klidná střeva a ženy navíc pro spokojené poševní prostředí. Pravidelná konzumace kimchi snižuje špatný cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a bojuje i se stárnutím. Zkuste si jej dopřávat měsíc každý den a určitě si brzy všimnete jeho účinků. Konzumovat jej lze samotné, výborné je ale také v pokrmech na asijský způsob podávaných se smaženou rýží nebo v různých polévkách.

Jak na domácí kimchi?

Základem kimchi je pekingské zelí, patří do něj ale také na nudličky nastrouhaná mrkev a cibule. Zelí se musí očistit a nakrájet také na tenké plátky. Pak je nutné jej prosolit a alespoň několik hodin, nejlépe přes noc, nechat změknout a zkřehnout. Posléze z něj sůl odstraníte několikerým propláchnutím ledovou vodou; ostatní zelenina se k zelí přidává až po tomto úkonu. Druhou důležitou složkou kimchi je speciální kořenící pasta, která se vyrábí smícháním mletého chilli, utřeného česneku, soli, strouhaného zázvoru, trošky medu a pár lžic rybí omáčky. Právě rybí omáčka je na výrobě kimchi nejnákladnější surovinou, ale na dávku z jedné hlávky opravdu stačí dvě lžíce, takže velká láhev vám vydrží dlouho.

Když zeleninu promícháte s pastou, směs je potřeba napěchovat (doslova) do nádob připravených na fermentaci. Díky mačkání se uvolní šťáva ze zelí, což je nezbytné, protože zelenina by měla být zcela pod hladinou šťávy a neměla by se jí dotýkat. I z toho důvodu je dobré zeleninu zatížit vyvařeným kamínkem nebo malým sáčkem s vodou. Pokud jste se vším hotoví, překryjte nádobu plátnem či utěrkou a zagumičkujte. 

Patero zásad pro domácí fermentování

Ať už děláte kimchi, nebo fermentujete obyčejné zelí či směs jiné zeleniny, existuje pět základních rad, které platí pro veškeré domácí kvašení. Pokud se jich budete držet, je velmi nepravděpodobné, že byste něco zkazili.

Vhodná nádoba je základ

Na fermentování potřebujete nejlépe skleněné nebo hliněné nádoby s dobře a pevně uzavíratelným víčkem. Prodávají se i sady nádob určené přímo pro domácí kvašení, ale dobře poslouží také velká zavařovačka. Plastové nádobky či svačinové boxy vhodné nejsou.

Všechno čisté a hlavně suché!

Než se do fermentování pustíte, nádoby je potřeba sterilizovat, tedy vyvařit, a co je snad ještě důležitější - nechat pořádně vyschnout! Jen tak zabráníte průniku nežádoucích plísní do vašeho kimchi nebo kvašeného zelí.

Dvakrát kontroluj a nelituj

Během procesu kvašení sklenici pravidelně kontrolujte. Zelenina se totiž může "splašit" a vykvasit ven z nádoby. Zároveň budete muset průběžně ochutnávat, vždy čistou lžičkou, abyste poznali, jestli už je výtvor chuťově akorát podle vašich představ.

Trpělivost zdraví i chuť přináší

Kimchi se dá konzumovat už po třech dnech fermentování. Zároveň jej ale můžete začít jíst teprve po měsíci, co je naložené. Ostatně, podle původní tradice se má kimchi zakopat do země, kde se nechá v klidu odpočívat právě měsíc - i déle. Klasické bílé zelí to chce zase nechat kvasit týden až 10 dní. Čím déle necháte svůj výtvor kvasit, tím bude mít výraznější chuť. 

Ani horko, ani zima

Možná by vás napadlo, že fermentaci urychlíte, když nádobu se zeleninou dáte na hodně teplé místo. Tím si ale jedině zaděláte na to, aby se vám kimchi nebo zelí zklazilo. Ideální teplota na kvašení je pokojová, tedy něco mezi 18 a 21°C. A myslete i na to, že když se vám naložená zelenina zdá hotová, měli byste ji přendat do lednice. V mrazu se proces kvašení zastaví a váš výtvor pak v chladničce vydrží několik týdnů.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více