Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
4. 3. 2021 Vaření
Malé děti obecně milují sladká jídla. Ovocné knedlíky, krupicová kaše s kakaem, žemlovka... To všechno si řada z nás v mládí často žádala... A v dospělosti si na podobné dobroty často ani nevzpomeneme. Chyba! Některé z nich totiž mohou velmi elegantně "dospět" spolu se strávníky. Stačí nový úhel pohledu.
Zkuste to jinak!
To, že jste dospělí, neznamená, že byste si nemohli dopřávat stejná sladká jídla, která jste milovali jako děti. Nebojte se je povýšit na novou úroveň; nejenom pro lepší chuť, ale také třeba i pro odlehčenější stravování. Doba se přece jenom změnila a řadu potravin dnes můžete nahradit zdravějšími alternativami.
Žemlovka jako luxusní moučník
Zbytky rohlíků, jablka, která už tak trochu zavánějí fádností, rozšlehaná vajíčka a cukr. Žemlovka je jídlo, které neurazí, ani nenadchne. Ale co to protentokrát zkusit trochu jinak? Místo rohlíků použijte zbytky vánočky, i když nyní bude po ruce spíš mazanec nebo velikonoční beránek. Místo mléka použijte smetanu, přidejte o žloutek navíc, rozinky by měly být namočené v rumu. Kdo má rád tvaroh, určitě neuškodí, pokud ho vyšlehá se žloutkem, medem a přidá do něj na jemno nastrouhanou kůru a trochu pravé vanilky. Luxusní příchuť výslednému jídlu dodají nasekané vlašské ořechy. Žemlovka se tradičně připravuje s jablky, kterým to bude slušet ve společnosti švestek. Jestli nemáte ani jedno či druhé, zkuste mrknout do zásob, jestli vám v nich v loňského léta nezbyly zavařené meruňky. Jenom pozor na to, že je třeba je nechat pořádně odkapat, aby nerozmočily ostatní přísady.
Mohlo by vás zajímat
Rýžový nákyp: mana nebeská!
Pokud jste se právě ušklíbli, vlastně se ani nedivíme. Jestli totiž něco dokázalo spolehlivě zlikvidovat vztah k rýžovému nákypu, pak to rozhodně byla školní jídelna. Aby nevznikla jen dusivá hmota, přidejte do základu rýžové kaše i kousek másla, na provonění se bude hodit vanilkový lusk. Kaši nenechte uvařit „do sucha“, aby se rýže později nedrolila. Důležitá je pěna z cukru, žloutků a másla. Čím důkladněji ji vyšleháte, tím lépe. Rozhodně nešetřete na másle a počtu vajec. Hotovou pěnu je pak třeba smíchat s rýžovou kaší. A teď přichází zásadní rozhodnutí. Bílky z vajec, které jste vyšlehali do tuhla, můžete opatrně vmíchat do kaše, půlku navrstvit do vymazaného pekáčku, přidat meruňky a překrýt druhou půlkou. Anebo je můžete odložit stranou, kaši s ovocem nechat zapéct a nakonec na povrch nákypu přidat bílkovou vrstvu. V takovém případě totiž bude nákyp připomínat víc luxusní dezert, než dětské jídlo. Vyzkoušíte to?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 2 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat, sklízet a sušit majoránku. Oblíbená rostlina je důležitým kořením naší kuchyně
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů