Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
17. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak vás možná překvapí, jak prostá a veskrze skromná jídla náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval.
Masarykovy dobroty
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v chudé rodině, jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Možná i proto byl Masaryk, co se týká jídla, velmi skromný a podle knihy První republika u stolu proslul tím, že jedl jen třikrát denně. K snídani mu stačilo trochu ovoce, zavařenina na topince a asi tak půl sklenice neslazeného čaje. K obědu pak jídával „několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu“. Masaryk už tehdy před sto lety razil cestu racionální stravy a nepřejídání se. Zároveň byl známý tím, že se striktně vyhýbal alkoholu a k abstinenci dokonce občas „nutil“ i své hosty.
Mohlo by vás zajímat
Škubánky, makovec i hlávkový salát
Jak podle Muzea TGM vzpomínal Masarykův služebný Alois Kadlec, prezident si potrpěl na jednoduchost v jídle. Upřednostňoval obyčejné české pokrmy, jakými byly škubánky s mákem, makovec, topinky s česnekem, nebo na sladko se zavařeninou, či hlávkový salát. Tíhl k vegetariánské kuchyni a kromě toho, že skromně jedl, také denně cvičil, případně jezdil na koni. Byl přesvědčen o tom, že žít do sta let by nemělo být žádné umění, když má člověk zdravé návyky. Podle Masaryka měl každý jíst jen, když má hlad a až má hlad. Čemuž skutečně odpovídalo i to, že si sám moc nedopřával. Velmi častou byla na prezidentském stole již výše zmíněná bílá polévka. Její příprava byla jednoduchá: Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Masu Masaryk moc nedal, ale když už, volil spíše ryby. Měl rád například pstruha s mandlemi, nebo dušeného candáta s majonézou. Vždy si ale dal jen trochu a zejména s moučníky zacházel opatrně. Jednomu jídlu ale přece odolat nedokázal - a tím byly švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky
Alois Kadlec vzpomínal, že kdykoliv přišel po hlavním jídle za prezidentem s moučníkem, nechal si Masaryk dát pouze jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu, vzal si prezident nejprve tři a pak ještě tři. Miloval je posypané mákem a zapíjel je vodou. Recept, podle kterého se tehdy knedlíky dělaly, byl tento: 10 dkg másla utře se na misce, přidá se asi 20 vařených, nastrouhaných brambor a osolí. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí. Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavrou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě uvařiti. Známé je i Masarykovo cukroví, vanilkové placičky s lískovými oříšky, které se v posledních letech „zabydlelo“ i v moderní gastronomii.
Mohlo by vás zajímat
Na prezidentském stole se samozřejmě při různých slavnostních příležitostech podávala i jídla honosnější, ale když neměl prezident vážené hosty, spokojil se třeba s česnečkou nebo s brynzovými haluškami.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Beznoska je prvním z vybraných pražských… Číst více
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným… Číst více
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na… Číst více
Jak si doma vyrobit ledovou tříšť. Osvěžující nápoj plný ovoce a ledu je skvělý během parných dnů
Ledová tříšť je velmi studený nápoj s rozmixovanými kusy ledu a různými ovocnými příchutěmi. Podobně jako ovocný sorbet neobsahuje mléčnou složku,… Číst více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Zmrzlina z melounu je tak snadná na přípravu, že s ní mohou pomoci i malé děti. Po vykrojení ze zelené slupky je totiž nutné vydloubat z dužiny černá… Číst více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení… Číst více
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Meloun je tykvovitá zelenina, ale většina lidí ho zařazuje mezi ovoce. Jeho sladká šťavnatá dužina je přímo předurčena k tomu, aby se z něj… Číst více
Jak připravit melounovou tříšť, která vás perfektně osvěží? Videonávod vám poradí
Meloun nejčastěji jíme jen tak samotný, ale dá se připravit na různé způsoby. V létě je velmi oblíbená ledová tříšť z melounu, která perfektně osvěží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
Pražskou šunku jedli u rumunského dvora i v USA, proslavil ji uzenářský rod Chmelů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma