Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby
28. 7. 2021 Životní styl
Mateřídouška vyniká nejen svými drobnými fialovými kvítky, ale i omamnou vůní a léčivými schopnostmi. I samotný velikán české literatury Karel Jaromír Erben opěvoval tuto nenápadnou květinku v úvodní básni svého vrcholného díla Kytice. My si jí ceníme i pro její využití v kuchyni.
Druh tymiánu
Možná vás to překvapí, ale mateřídouška je vlastně tymián. Patří tedy do rodu rostlin z čeledi hluchavkovitých známým pod názvem tymián. Tam se řadí i tymián obecný neboli také mateřídouška obecná, který má v kuchyni neochvějnou pozici. Vedle něj existují ještě mateřídouška vejčitá, mateřídouška alpinská, mateřídouška ozdobná, které voní i na svazích Jeseníků a Krkonoš. V teplejších oblastech u nás rostou mateřídouška olysalá, mateřídouška časná, mateřídouška panonská a mateřídouška úzkolistá. Tymián obecný a mateřídouška se však od sebe odlišují. Tymián obecný se vyskytuje jako vyšší 30-40 centimetrů vysoké keříky, mateřídouška je mnohem nižší, spíše plazivá rostlinka. Tymián také kvete již před létem, většinou už v květnu a v červnu, mateřídouška až v červenci. Jde o bylinku nenáročnou na pěstování. Sbírají se všechny druhy mateřídoušky, a to za teplého a slunečného počasí, nejlepší je ji stříhat nůžkami. Suší se buď zavěšená ve svazcích nebo rozložená na sítech. Usušenou ji skladujte v dobře uzavřených nádobách a chraňte před sluncem a vlhkem.
Mohlo by vás zajímat
Léčivé schopnosti
Bylinka je známá i pod dalšími poetickými názvy jako douška mateří nebo mateřinka. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, např. vonné silice a flavonoidy (známé pro své antioxidační působení). Množství silic se liší druh od druhu, léčivé schopnosti mají ale všechny. Lépe jsou na tom bylinky z teplejších oblastí, neboť obsahují více silic. Čaj z mateřídoušky je vyhlášeným lékem na kašel. Ulevuje při zahlenění a ucpaném nose a vůbec při virózách. Má rovněž dezinfekční schopnosti, takže jej můžete kloktat, když vás bolí v krku nebo máte problémy s dásněmi. Stejně tak je mateřídouška využitelná během žaludečních a střevních potíží. Užívat se dá i zevně. Obklady přikládejte na zanícené a nehojící se rány. Oceníte je i při bolestech kloubů a revmatu. Na mateřídoušku a její schopnosti si vzpomeňte také po sportu, až vás budou bolet svaly, neboť je prokrvuje. V knize Domácí recepty proti nemocem od Franzisky von Au se mateřídouška doporučuje i jako lék proti nervozitě. Jen pozor, mateřídouška je poměrně silná bylinka, takže by se neměla užívat ve větších dávkách a dlouhodobě.
Mohlo by vás zajímat
Připravte si domácí tinkturu nebo sirup
Nejjednodušší je uvařit z čerstvé či usušené rostlinky čaj. Nálev uděláte tak, že lžičku (nebo dvě) mateřídoušky spaříte horkou vodou. Nechte louhovat 10 minut a přeceďte. Třikrát denně vypijte šálek čaje. Nálev z mateřídoušky pomáhá i po psychické stránce, navozuje pocit klid a pohody, je vhodný i při nespavosti. „Nálev má krásnou zlatavou barvu a příjemně voní. Dávkujte ho ale s rozumem a s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav i potřeby vašeho těla. Tím, že své tělo vnímáte, mu nejvíce prospějete,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová, autorka webu Provoněný den. Na vnější použití je vhodný i mateřídouškový olej. Ovadlou nať mateřídoušky ponořte do kvalitního slunečnicového oleje. Nechte odležet dva až čtyři týdny a uchovávejte v tmavých lahvičkách někde v temnu. Potírejte jím bolavé svaly a klouby. Nemáte-li čas a chuť popíjet na kašel čaj, přijdou vám vhod předem připravené kapičky. Tinktura se vyrábí ponořením bylinky do alkoholu (použijte 2-3 hrsti na půllitr alkoholu), v němž se maceruje 2-4 týdny na světlém místě, pak se přecedí. Kapky se užívají 1-3 denně, vždy 10-30 kapek. Můžete si je dávat přímo na lžičce nebo je nakapat do vody. I tinkturu lze používat zevně. Děti spíš ocení při virózách a bolestech v krku slaďoučký sirup s medem. Kvetoucí nať zalijte vodou, nechte vylouhovat a sceďte. Na množství nálevu přidejte dvojnásobné množství medu. Promíchejte a zahřejte, aby se med spojil s odvarem. Nechte vychladit a přelijte do láhví. Sirup můžete přidávat do vody, ale neměli byste ho popíjet jako limonádu, tedy velmi často.
Mohlo by vás zajímat
Spojte ji s čokoládou
Tymián obecný se běžně přidává jako koření do mnoha jídel. Dochucovat ovšem můžete i samotnou mateřídouškou. Navíc, když ji dáte do pokrmu, zajistíte si lepší trávení. Její vůně se báječně snoubí s čokoládou. Zkuste třeba tuto čokoládovou mateřídouškovou pěnu. Potřebujete 100 g nasekané 70% hořké čokolády (70 % kakaové sušiny), 60 ml plnotučného mléka, několik snítek čerstvé mateřídoušky, 1 lžíci moučkového cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk nebo cukr, 1 velké vejce. Mléko a tymián dejte do hrnce a mírně zahřejte. Sundejte z ohně a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte v žáruvzdorné míse nad hrncem s vroucí vodou a občas promíchejte. Do smetany přidejte cukr a vanilku a vyšlehejte ji. Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Žloutek přidejte do šlehačky a bílek ušlehejte dotuha. Do směsi smetany a vajec přidejte vychlazené mléko a promíchejte. Rozpuštěnou čokoládu přilijte do krému a poté opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vložte do lednice nebo mrazáku, aby krém ztuhl. Při podávání ozdobte snítkou mateřídoušky.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké bylinky dát do bylinkové zahrádky? 15 rostlin, které se vyplatí pěstovat
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11