Vinný nápoj bez rizika bolehlavu: Slavná Vinea se zrodila v 70. letech a přežila dodnes!
2. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Za socialismu patřila Vinea k oblíbeným nápojům. Přestože byla poměrně vzácná, zdatně soupeřila s Kofolou. Mezi točenými malinovkami a zářivě žlutými limonádami byla zjevením a měla vzbuzovat dojem luxusní „limošky“ ze západu. Ostatně láhev podobají se té na Coca-Colu to jen dosvědčuje.
Trochu lepší limonáda
Léta ji považujeme za typickou českou limonádu, původně ovšem Vinea vznikla na Slovensku, odkud se dovážela do českých samoobsluh. V sedmdesátých letech moc široká nabídka nealko nápojů nebyla. Žízeň jste mohli uhasit červenou nebo žlutou limonádou, jež se prodávala ve skleněné průhledné lahvi a označovala prostě a jednoduše „limo“ nebo ještě obecněji „nealko“, u níž se příchuť ani neřešila. Od šedesátých let se tu podle knihy Retro sice vyráběla i česká verze Coca-Coly, ta byla ale vzácná a drahá a byla vnímána tak trochu jako luxusní zboží. Na povzbuzení jsme si mohli dávat už i Kofolu, bylo ale třeba vytvořit nějakou alternativu k „zápaďáckým“ kolovým nápojům, a tak dostali výrobci nápojů z „vyšších míst“ důležitý státní úkol – vyrobit zdravou limonádu z hroznového moštu, která by mohla konkurovat i slavným zahraničním „limčám“, po nichž všichni tak toužili. A tak se zrodila Vinea.
Mohlo by vás zajímat
Osvěžení z vinných hroznů
Unikátní limonáda vychází z dlouholeté tradice moravského a hlavně tedy slovenského vinohradnictví. Tehdy byly u nás ve velké oblibě mošty, které se často dělaly i z vinných hroznů. A tak se zřejmě zrodila myšlenka, že by se z hroznové šťávy dala určitě vyrobit nějaká chutná limonáda. Podle webu Vinea.cz se zadání chopil vinařský výzkumný ústav v Bratislavě a v roce 1973 tým výzkumníků pro Vinařské závody v Pezinku namíchal první nápoj, který je jedinečnou kombinací hroznové šťávy a černého bezu, což mu dává výjimečnou lehce muškátovou chuť. Inspirací jim zřejmě byla rakouská vinná limonáda Traubi neboli Traubisoda, jež vznikla podle webu Traubisoda.at, již roku 1954 v Rakousku a rovněž je tam oblíbená dodnes. Roku 1974 Vineu začaly vyrábět vinařské závodu v Pezinku a Nitře a nápoj v typické zelené láhvi nápadně připomínající Colu mohli ochutnat první zákazníci.
Vinea se stala tak populární, že se začala vyvážet až do zahraničí, což ovšem způsobilo, že v českých obchodech jste na ni téměř nenarazili. Po revoluci ale zájem o ni trochu upadl a dalo by se říct, že měla namále. Naštěstí ji opět zachránili ve vinařství v Pezinku, a tak nám Vinea zůstala dodnes. V současnosti značku Vinea vlastní společnost Kofola, která ji vyrábí ve své slovenské pobočce v závodě v Rajecké Lesné, a to nejen bílou a červenou, ale i perlivou verzi Frizzante s 10 % hroznové šťávy, která vám při troše fantazie nahradí prosecco. Svým jemným perlením totiž připomíná šumivé vína, není ani tak sladká jako klasická Vinea a neobsahuje žádné konzervanty ani umělá sladidla. Do dnešních časů se dochoval i jeden z prvních konkurenčních produktů Viney český Top & Topic, který podle knihy Retro roku 1987 navazoval na další vinnou limonádu Livii.
Zdroje informací:
Vinea.cz
Michal Petrov: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Traubisoda.at
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kuchyňský dřez
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Romantický příběh rakouské limonády Almdudler: Původně byl tento bylinkový nápoj svatebním darem!
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?