Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
3. 3. 2022 Vaření
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte, ale občas dostanete chuť na něco jiného? Tak zkuste tyhle „žitné“ rohlíky. Nejsou jen z žitné mouky, a právě proto je upečený rohlík uvnitř krásně nadýchaný a shora parádně křupavý. Přesvědčte se!
Když pekařka promluví...
U nás doma jsme, co se týká pečiva, už dlouho soběstační a až na výjimky si ho nekupujeme. Těmi výjimkami byly nákupy nebo občasný výlet, kdy jsme se v obchodě podívali po pečivu, které pro nás nebylo běžným sortimentem nebo jsme ho vůbec neznali. Takhle mi manžel občas koupil žitný rohlík, pěkně pórovitý a v ruce docela lehký. Samozřejmě byl ze směsi mouk pšeničné a žitné a měl se podle toho jmenovat, ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak, když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách. I v těchto rohlících je nutný omládek. To aby poměrně hutné pšenično-žitné těsto ve výsledku dalo hodně nadýchané rohlíky.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, necelou lžičku sladěnky, 8-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále: 1 vejce, 30 g oleje, 150 g vody, 220 g žitné chlebové mouky, 140 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíci lněného semínka, 2 lžíce dýňového semínka.
Jak budete postupovat? Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 12-16 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout (45-60 minut). Pak potřete vodou a upečete ve vyhřáté troubě (230 °C / asi 15 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 28 minutami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí