Velikonoce v Řecku: Symbolem jsou červená vejce. Odhalili jsme tajemství, jak je správně nabarvit!
27. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Řekové si velikonoční svátky opravdu užívají. Po období půstu se stoly prohýbají tradičními dobrotami. Chybět nesmí jehněčí nebo kůzlečí maso, polévka magiritsa a velikonoční sladký chléb.
Později než u nás
Velikonoce jsou považovány za jeden z nejdůležitějších svátků řeckého kalendáře. Pravoslavní Řekové je ale drží podle juliánského kalendáře a jak se píše na publicholidays.gr, letos velikonoční neděle připadá na 24. dubna. Velikonoce i tady jsou nejen církevním svátkem, ale také oslavou konce zimy a příchodu jara. A řecké domácnosti se na velikonoční svátky připravují dopředu. Jak popisuje de.hiloved.com, mezi Květnou nedělí, tedy poslední postní neděli před jarními svátky, a velikonocemi, vrcholí velikonoční přípravy. Ačkoli každý region může mít své vlastní místní zvyky, existuje několik tradic, které dodržují všichni. Začátkem oslav je Zelený čtvrtek, kdy se peče tradiční sladký velikonoční chléb tsoureki. Je to vlastně takový cop z kynutého těsta, který se vizuálně i chuťově podobá naší vánočce. Tento den se barví vajíčka načerveno (kokkina avga) – červená barva totiž představuje Kristovu krev. Tsoureki i červená vejce jsou pak součástí velikonoční výzdoby. Samozřejmě lze v obchodech koupit různé barvy, a to včetně červené, ale v řeckých domácnostech většinou sází na tradiční barvení pouze za pomoci přírodních ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Červená barva ze žluté cibule
A jak se tedy docílí červené barvy? Paradoxně, podle některých řeckých hospodyněk, žlutou cibulí! Pokud chcete obarvit 12 vajec načerveno, potřebujete slupky z 15 velkých (ideálně španělských) cibulí, 2 lžíce bílého octa, 4 ½ šálku vody. Do nerezového kastrolu nalijte vodu, bílý ocet a přidejte cibulové slupky. Přiveďte k varu, snižte teplotu a zakryjte pokličkou, vařte 30 minut. Barevnou tekutinu přelijte do skleněné nádoby a nechte vychladnout. Do nerezového kastrolu o průměru cca 20 až 22 cm položte v jedné vrstvě vejce, přelijte připraveným barvivem (vejce by měla být potopena). Přiveďte k varu a snižte teplotu, zakryjte kastrol pokličkou a vařte. Doba barvení je ovlivněna původní barvou vajec. Po zhruba 10 minutách zkontroluje barvu. Pak vejce vyjměte děrovanou naběračkou. Pokud se vám některá vejce zdají málo červená, nechte je v hrnci a sundejte ho ze sporáku. Když se kastrol dostatečně ochladí, vložte ho do ledničky a nechte barvu na vajíčkách ještě „dojít“. Vajíčka pak vyleštěte za pomoci olivového oleje a papírové utěrky. Kdyby náhodou tenhle starý řecký trik nevyšel, stále je v zásobě červené potravinářské barvivo. To je sázka na jistotu.
Jednoduchá jídla na Velký pátek
Na Velký pátek se ve většině řeckých rodin nevaří nebo se připravují jen jednoduchá jídla. Běžné jsou řídké polévky nebo na různé způsoby připravené fazole. Ráno na Bílou sobotu začínají přípravy na následující dny. Podle mygreekdish.com se vaří tradiční velikonoční polévka magiritsa, která se připravuje z jehněčích vnitřností, dochucuje omáčkou avgolemono (z vajec a citronů) a servíruje se po půlnoční bohoslužbě. Na tradiční řecký recept magiritsa lze najít mnoho variant. Některé regionální verze používají také rýži, zatímco peloponéský recept magiritsa vyžaduje nakrájená čerstvá rajčata. V některých částech Řecka se podává spíše jako frikasé než jako polévka s různými druhy zeleniny, zatímco jinde dávají přednost přípravě s jehněčím či telecím masem nebo pouze s játry. Dnes se magiritsa běžně podává i jako vegetariánská polévka, připravovaná hlavně z hub a zeleninového vývaru spolu s rýží, čerstvými bylinkami a vaječno-citronovou omáčkou. V některých receptech se k přípravě vývaru do polévky používá také jehněčí krk a hlava. Příprava takového vývaru může být časově náročná, ale polévce dodá jedinečnou chuť a vůni.
Velikonoční polévka magiritsa
Na tuto polévku budete potřebovat 1 kg jehněčích drobů (srdce, játra, plíce…), důkladně vypraná střeva z 1 jehněte (nejsou nutná), 1 jemně nasekaná velká červená cibule, 5–6 jemně nasekaných jarních cibulek, 3 nahrubo nasekané středně velké římské saláty, 4–5 lžic nasekaného čerstvého kopru, ½ šálku rýže (není nutná), ½ šálku olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř. Na vaječno-citronovou omáčku (avgolemono) si připravte 2 vejce a šťávu ze 2 citronů. A jak na to? Vnitřnosti důkladně omyjte, vložte do velkého hrnce, zalijte velkým množstvím vody a přiveďte k varu, po pár minutách případně přidejte střeva. Vařte 5 minut. Sceďte a nechte chvíli vychladnout. Vnitřnosti nakrájejte je na malé kousky a odstraňte přebytečný tuk. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, nakrájenou cibuli a pokrájené vnitřnosti. Restujte 5–6 minut, dokud cibule nezhnědne. Přidejte 2–3 sklenice horké vody a vařte asi 10 minut. Přidejte nahrubo nakrájený salát a přiklopte pokličkou. Vařte 10 minut, sejměte pokličku a dochuťte. Dobře promíchejte a vařte přiklopené ještě asi 40-50 minut (pokud se rozhodnete připravit magiritsu s rýží, vmíchejte rýži asi 10 minut před koncem vaření).
Mezitím připravte avgolemono. Oddělte bílky od žloutků. V míse vyšlehejte žloutky a přidejte citronovou šťávu za stálého šlehání, dokud se nespojí. V jiné míse vyšlehejte z bílků hustý sníh. Za stálého šlehání pomalu přidávejte žloutkovou směs do bílků. Šlehejte asi 2 minuty a postupně přidávejte 1–2 naběračky horkého vývaru z magiritsa. Vývar přidávejte opravdu pomalu, jinak se bílky srazí! Vzniklou směs nalijte zpět do hrnce a přidejte nasekaný kopr. Dobře promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut odstát. Ještě teplou magiritsu podávejte sypanou čerstvě mletým pepřem.
Zdroje informací:
publicholidays.gr : Orthodox Easter 2022, 2023 and 2024
de.hiloved.com: Ein traditionelles griechisches orthodoxes Ostern
mygreekdish.com: Traditional Greek Magiritsa recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko: Skromné vaření se zeleninou. Ušetříte a ještě si pochutnáte!
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami