Jídelní rozmary Beyoncé: Slavná zpěvačka si stáčí vlastní med a miluje lávové čoko dortíky. Víme, jak je připravit!
28. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Na jevišti se pohybuje v těsných šatech, které zvýrazňují její ženské křivky. Beyoncé si svou postavu hlídá, ale požitek z jídla si nedokáže odpustit.
Jižanská kuchyně Beyoncé
Zpěvačka Beyoncé Gisella Knowws-Carter, známá pouze jako Beyoncé, vyrůstala na jihu Spojených států, proto není divu, že stále preferuje jižanskou kuchyni. „V Texasu se dobře jí!“ řekla v roce 2020 pro britský Vogue hvězda o svém rodném státě. „Miluji cajunské mořské plody, barbecue i soul food.“ (Soul food jsou tradiční pokrmy Afroameričanů připravované z levnějších kousků masa, luštěnin a kukuřičného chleba.)
Protože její manžel zpěvák Jay-Z je vegan, i ona před pěti lety po porodu dvojčat shazovala přebytečná kila pomocí veganské stravy. Od dětství má Beyoncé také ráda pizzu. Když si na ni chce zajít i s manželem, vybírají restaurace, kde používají veganské ingredience.
Mohlo by vás zajímat
Co určitě překvapí, je fakt, že Beyoncé si stáčí vlastní med! Má dva úly s více než 80 tisíci včel a ročně stočí stovky sklenic medu. Úly si pořídla mj. proto, že její tři děti trpí na různé alergie a med jim pomáhá. A med využívá také při přípravě veganských koláčů, na kterých si pochutnává celá rodina.
Zdravé, ale chutné
Její výběr jídel je zdravý a chutný. K snídani si zpěvačka obvykle dává ovesnou kaši. Pak už k obědu i večeři dává přednost lehčím jídlům – pochutná si na salátech s quinoou, s kuřecím masem nebo s krevetami. Mezi její další oblíbené pokrmy patří pikantní tuňákové závitky a thajská kari polévka. Má ráda květák, čočkovou polévku, pečené kuře i tartar z tuňáka. Čas od času ale „zhřeší“ a dá si oblíbené smažené kuře, bramborové hranolky, těstovinový salát nebo spolu s dětmi popcorn.
Lávový koláč
Z dezertů doslova „ujíždí“ na lávovém koláči nebo koláčcích s kopečkem zmrzliny. Lávový koláč (Molten Chocolate Cace) je kombinací lehkého a nadýchaného suflé a čokoládového dortu s minimem mouky. Jeho „vynálezcem“ je údajně americký šéfkuchař Jean-Georges Vongerichten, který v roce 1987 omylem vytáhl z trouby ještě nedopečený čokoládový piškot.
Střed dortu zůstal teplý a tekutý jako „láva“, ale měl vynikající chuť. A od té doby se lávový koláč rychle rozšířil po Spojených státech a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů.
S touto historkou nesouhlasí Francouzi, podle kterých se tento moučník ve Francii připravuje už více než sto let. Kde je tedy pravda, se už nedozvíme. Každopádně, tyhle mini dortíky jsou známější pod názvem čokoládový fondant. Ale lávové dortíky zní lépe, co říkáte? Pokud si je chcete upéct doma, budete potřebovat:
- 170 g hořké čokolády
- 120 g másla
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 30 g polohrubé mouky
- špetka soli
- máslo na vymazání formiček
- mouka na vysypání formiček
- moučkový cukr na posypání
Jak na to? Předehřejte troubu na 220 °C horní/spodní ohřev. Vymažte máslem šest formiček na suflé nebo šest důlků ve formě na muffiny a vysypte je moukou. Máslo a hořkou čokoládu nakrájejte na malé kousky a za stálého míchání je rozpusťte ve vodní lázni. (Můžete také rozpustit v mikrovlnné troubě, když je budete zahřívat 20 sekund na střední teplotu, míchat a opakovat, dokud nevznikne tekutá homogenní hmota.)
V míse smíchejte mouku, sůl a moučkový cukr. Smíchejte vejce a žloutky. Za rychlého míchání k nim pomalu přidávejte moučnou směs, dokud nevznikne hustá hmota. Nyní stěrkou jemně vmíchejte čokoládu. Směs rovnoměrně rozdělte do misek. Formičky dejte na plech a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte, dokud bábovičky nejsou na povrchu pevné a uvnitř stále tekuté. Střed koláčů by měl být stále měkký.
U tenkých formiček, jako jsou na muffiny, může stačit 8 minut, u kameninových formiček na suflé to může trvat asi čtvrt hodiny. Vyjměte lávové bábovičky z trouby a nechte je 1 nebo 2 minuty vychladnout. Pak je opatrně vyklopte na dezertní talířky, znovu chvíli počkejte a pak zkuste, zda se vyklopí. V případě nouze jednou přejeďte ostrým nožem po okraji. Ihned podávejte, aby byl vnitřek ještě horký. Ozdobte kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou.
Zdroje informací:
vogue.co.uk: „I’ve Decided To Give Myself Permission To Focus On My Joy“: How Beyoncé Tackled 2020
vocalbop.com: What Is Beyonce’s Favorite Food? Breakfast, Lunch & Dinner
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!
Jídelní rozmary Marka Zuckerberga: Návštěvám servíroval pečenou kozu ze svého stáda!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
Jídelní rozmary Paula McCartneyho: Miluje makarony i špenátové palačinky! Tohle je jeho vyzkoušený recept
Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči