Grilování levou zadní: Jak připravit tuňáka, aby chutnal fantasticky? Funguje trik s máslem a alobalem
28. 6. 2022 Vaření
Patříte k milovníkům grilování a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste si připravit steak z tuňáka. Na gril se skvěle hodí, protože se maso nerozpadá tak snadno jako třeba losos, a díky rychlé přípravě si tuňákový steak zachová šťavnatou chuť.
Mořským rybám gril svědčí
Grilování je v plném proudu a ryby na gril také patří. Maso mořských ryb je navíc dobře stravitelné a obsahuje velké množství bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Váháte-li, kterou rybu vybrat, zkuste začít tuňákem. Má pevné, ale přitom šťavnaté maso a neobsahuje tolik tuku, takže je vhodný i pro ty, kteří si hlídají váhu. Z minerálů a stopových prvků obsahuje fosfor, draslík a jód.
Filety z tuňáka je v českém prostředí nejlepší koupit mrazené. I ty, které se v obchodech nabízí jako čerstvé, jsou rozmrazené, protože přepravu od moře až k nám by zkrátka syrové maso nevydrželo. Mrazený tuňák v mrazáku vydrží měsíce a můžeme ho vytáhnout, když bude příležitost.
Mohlo by vás zajímat
Pomalé rozmrazování zachová šťávu
Když zmrazeného tuňáka necháme přes noc v lednici a přikryjeme ho potravinářskou fólií, maso díky pomalému rozmrzání neztratí šťávu a bude jako právě vytažené z moře. Pokud máme vakuované filety, je lepší propíchnout sáček před rozmrazováním nožem. Toto balení sice poskytuje masu vysokou ochranu před vymrzáním, ale při rozmrazování by podtlak zbytečně vytahoval šťávu.
„Po rozmrazení nečekejte červenou barvu čerstvého masa. Neznamená to, že by se ztrácela kvalita, jen se mrazení rozkládá krevní barvivo. Naopak, rozmrazený tuňák bude červený pouze pokud byl chemicky ošeřen,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Pavel Domkář z rodinné firmy BonFood, který se dovozem a zpracováním mořských ryb zabývá přes 30 let.
Pro přípravu tuňákových steaků se hodí alespoň 1,5 centimetrů vysoké filety. Těsně před přípravou je osolte, opepřete a potřete olejem. Na rozpáleném grilu steak stačí grilovat asi tři minuty, tedy 1,5 minuty z každé strany. Vyšší filety z tuňáka se grilují o něco déle. Podle kuchaře Romana Pauluse by ale vždy mělo maso uprostřed zůstat růžové, téměř syrové. Po opečení doporučuje Paulus na každý steak položit trochu bylinkového másla a nechat ho pár minut odpočinout přikryté alobalem.
Někteří lidé nemají dobrou zkušenost s grilováním ryb, protože se jim při obracení maso rozpadalo. Jak se tomu vyhnout? V první řadě je potřeba potřít grilovací mřížku olejem, aby se na ni maso nelepilo. Obracení je dobré omezit na minimum, ideálně opečte maso jen z jedné a pak z druhé strany a dejte pryč z grilu. Nejdůležitější je maso vyndat včas, protože přepečená ryba se nejen začne rozpadat, ale také ztrácí chuť.
Zdroje informací:
Informační centrum bezpečnosti potravin: Složení a výživový význam ryb
Bon food (bonfood.cz)
Rehabilitace.info
tipy šéfkuchaře Romana Pauluse
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Grilování levou zadní: Jak na šťavnaté hovězí steaky poradí Ondřej Slanina z Kluků v akci
Jak správně připravit steak z tuňáka? Máme pro vás pět tipů a názorné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30