Meruňky se nehodí jen do dezertů. Skvěle chutnají i v kombinaci s vepřovým masem nebo v marockém tajine
11. 7. 2022 Životní styl
Jsou vynikající v jogurtu, domácím müsli či salátu, dají se kombinovat s jiným ovocem i masem a plněné knedlíky jsou díky nim jedním z nejoblíbenějších dětských jídel. Sklizeň meruněk probíhá přibližně od začátku července do poloviny srpna. Nenechte si ujít šanci uchovat tento bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek až do další sezóny.
Meruňky od 6. měsíce života
Meruňky jsou plné vitamínů, antioxidantů, draslíku a vlákniny a tyto benefity můžete vy i vaše děti čerpat během celého roku díky možnosti zavaření nebo zmrazení. Snáší-li miminko obecně ovoce dobře, meruňky by mu neměly činit žádné problémy. Občas však mohou na malé děti působit projímavě. Kolem 6. měsíce podávejte meruňky v podobě rozmixovaného příkrmu. Zralé meruňky nakrájejte na menší kousky, uvařte v kojenecké vodě doměkka a rozmixujte na hladkou kaši. Lze je kombinovat i s dalším ovocem, zeleninou či masem. Jakémukoli příkrmu dodají potřebnou sladkost, kterou děti milují.
Mohlo by vás zajímat
Vitamíny, minerály, antioxidanty i vláknina
Podle magazínu healthline.com jsou meruňky bohatým zdrojem vitamínu A, který se stará o zdravý vývoj a správnou funkci zraku i podporu imunitního systému. Neméně štědře je zastoupen i vitamín C pomáhající chránit buňky před poškozením volnými radikály. I ten je nezbytný pro imunitu nejen dětí a boj s viry a bakteriemi. Vláknina v meruňkách podporuje správné trávení. Trpí-li dítě na zácpu, meruňky se postarají o regulaci trávicích procesů. Z minerálních látek důležitých pro růst a vývoj je v meruňkách nejvíce zastoupen draslík. Ten přispívá ke správné funkci svalů a nervů.
Jak využít meruňky v kuchyni?
Nepříliš dlouhou sezónu zrání meruněk je i díky výše uvedeným zdravotním benefitům třeba využít na maximum. A nemusíte vždy sázet pouze na dezerty, i když kombinace se zdravým tvarohem v křehkém koláči jistě stojí za vyzkoušení. Meruňky chutnají skvěle i v kombinaci s kuřecím, krůtím nebo vepřovým masem. Lze je s masem dusit, péct či zapékat, nebo připravit lahodné meruňkové chutney [čatný] jako přílohu. Výživné ovoce lze díky své pevné konzistenci i grilovat. Grilované meruňky jsou výborné v kombinaci s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Plněným tvarohovým knedlíkům zejména děti neodolají, stejně jako meruňkovým nanukům, které jsou dokonalým osvěžením v horkém létě. Meruňky lze přidat i do smoothie, limonády, jogurtu, müsli nebo rýžového nákypu. Meruňková marmeláda patří mezi neoblíbenější doplňky k palačinkám, lívancům, dá se mazat na pečivo a také je nezbytnou součástí slavného Sacher dortu.
Uchovávání meruněk
Nejčastějším způsobem, jak uchovat meruňky, které nám vydrží až do další sezóny, je zavařování. Základní recept na meruňkový kompot zahrnuje pouze zralé meruňky, cukr a vodu. Spoustu možností využití po celý rok bude mít i marmeláda nebo džem.
Meruňky se dají také sušit a dále zpracovávat do sladkých i masitých pokrmů. Omyté a osušené zralé meruňky překrojte napůl, vyjměte pecku a rozprostřete je řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Troubu zahřejte na 50 °C a meruňky v ní pozvolna sušte přibližně 16 – 20 hodin. Každé 2 – 3 hodiny meruňky otočte. Hotové sušené meruňky by měly zůstat trochu pružné, ale nesmí po zmáčknutí pustit šťávu. Ovoce nechte ještě 3 – 4 dny dokonale dosušit na plechu a teprve poté je vložte do uzavřené dózy a uskladněte na suchém, tmavém místě. Sušené meruňky se rovněž hodí do masitých jídel, například marockému tajine [tažín] s kuřetem a cizrnou dodávají nezaměnitelnou exotickou chuť.
Zralé meruňky lze také mrazit, nejlépe ve formě protlaku, aby se předešlo zhnědnutí a změně konzistence, po které nejsou celé kousky moc atraktivní. Vypeckované a nakrájené meruňky podlijte trochou vody, poduste doměkka a pomocí lisu na ovoce nebo mlýnku prolisujte na protlak. Ten je vhodné před zmrazením ještě osladit podle chuti.
Zdroje informací:
healthline.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Měsíček lékařský zdobil zahrádky našich babiček a uplatní se i dnes. Péče mu stačí jen minimální
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělý meruňkový koláč i bez kynutí? Stačí znát dobrý recept!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma