Cukrkandl aneb Cukrové krystalky na špejli: Návod na levnou domácí pochoutku, která potěší na Mikuláše nejen děti
28. 11. 2022 Vaření
Chcete dětem připravit nějakou dobrotu jako za starých časů? Někdo si cukrkandl pamatuje, jiný ho možná zná z vyprávění babičky. Občas vám ho naservírují v kavárně na oslazení kávy, původně ho ale děti mlsaly místo lízátka. Snadno ho připravíte i doma a navíc si u toho užijete hodně zábavy.
Mikuláš za starých časů
Dnes děti dostávají k Mikuláši kupu sladkosti, od čokolád, přes různé bonbony až po různé luxusní adventní kalendáře. Dřív byly dárky mnohem skromnější a radost udělalo třeba jen sušené ovoce, tehdy oblíbené sladkosti jako marcipán, lékořice neboli sladké dřevo, různé figurky z těsta, čerti ze sušeného ovoce, věnce vrkoče či třesolky (jablka s řásněmi s navlečenými rozinkami) nebo ježci z jablíček.
Mohlo by vás zajímat
Mikulášská lízátka
Dřív se totiž před svátkem svatého Mikuláše konaly jarmarky, na nichž movitější lidé mohli pro své děti nakoupit i jinak nedostupné exotické zboží. I když lízátka taková, jaká známe dnes, nebyla, přesto o takovou dobrotu děti nebyly ochuzeny. Místo nich si totiž mohly pochutnávat na cukrkandlu. Cukrkandl je vlastně takovou českou obdobou bílo-červených pruhovaných lízátek ve tvaru hůlek zvaných candy cane. Tyto cukrové tyčinky jsou v Americe doloženy již v 19. století a i jimi se obdarovávají děti na svátek svatého Mikuláše – svým tvarem totiž připomínají jeho biskupskou berlu.
Cukrkandl může být hnědý i barevný
Cukrkandl je takovou obyčejnější verzí těchto tyčinek, obyčejně býval hnědý, dá se ale i potravinářskými barvami obarvit na různé pestrobarevné varianty. Známý je také jako kandys, tento výraz je přejat z němčiny a odvozeno je od něj i kandování ovoce (tedy konzervace ovoce pomocí cukerného roztoku).
Snadná domácí lízátka
I když kandys neboli cukrkandl není nic zdravého, vypadá velmi efektně. Jde sice pouze o čistý cukr (třtinový nebo řepný), z něhož se vytvoří cukrový rozvar, jeho namotáváním na špejli pak po ztuhnutí vzniknou krásné krystaly. Cukrkandl byl tak jednoduchou pochoutkou, když děti honila mlsná a vlastně takovým předchůdcem dnešních tvrdých bonbonů.
Ostatně souvislost mezi jejich anglickým pojmenováním candy a kandysem je zjevná. Vzhledem k tomu, že vám na cukrkandl stačí jen obyčejný cukr, jde i s ohledem na vyšší ceny cukru o poměrně levnou sladkost. A pokud by vám samotná sladká chuť cukrkandlu nestačila, můžete si do rozvaru přidat i nějakou esenci, třeba mandlovou nebo citronovou a hned vám vzniknou téměř plnohodnotná lízátka.
Barevný cukrkandl
A jak tedy cukrkandl připravíte? Zkuste třeba jejich barevnou variantu, jejíž výroba bude děti bavit. Budete na ni potřebovat: 650 g cukru, 250 ml vody, potravinářské barvivo, špejle, sklenice a kolíčky na prádlo.
Postup: Za stálého míchání krátce povařte 250 ml vody s 650 g cukru. Výsledkem je cukrový sirup. Pokud chcete, můžete přidat i aroma. Sirup nechte krátce vychladnout. Mezitím si připravte skleničky a do každé přidejte několik kapek potravinářského barviva různých barev. Na malý talířek dejte trochu cukru. Špejle protáhněte špičkou sirupem a otočte je v cukru. Nechte cukr na tyčince několik minut zaschnout.
Nalijte horkou cukrovou směs do sklenic a ponořte do nich dřevěné tyčinky s pocukrovanými konci. Nahoru špejle přichyťte kolíčky na prádlo, které pak položte na okraj sklenice tak, aby špejle nespadly na dno sklenice. Nyní musíte počkat. Již po dvou dnech jsou viditelné první krystaly. Lízátka jsou hotová asi za 5 dní. Na povrchu sklenic se vytvoří pevná cukrová krusta. Tuto krustu rozbijte nožem a opatrně vyjměte barevné tyčinky ze sklenice. Hotové tyčinky zavěste na provázek a nechte okapat a ztuhnout. Hotová lízátka zabalte do celofánu a zavažte ozdobnou stužkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí adventní kalendář: Recepty na měkké perníčky, karamelová lízátka, plněné pralinky i jednoduché sušenky zvládne každý
Jak chutná panela: Sladidlo z cukrové třtiny voní po karamelu a skvěle vylepší džemy i drobenku na koláč
Vánoce po staročesku: Jak vyrobit tradiční vrkoč nebo ozdobný polaz?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14