Bleskový chleba z pánve pane in padella: Jednoduché italské pečivo připravíte do půl hodiny a výborně se hodí na sendviče
20. 2. 2023 Vaření
Došlo vám doma pečivo a do obchodu se vám už nechce? Tak si připravte tento jednoduchý italský chléb pane in padella. Nepotřebujete na něj kvásek, jen instantní droždí, a vlastně ani nemusíte zapínat troubu. Při jeho pečení si totiž vystačíte jen s obyčejnou pánví.
I na pánvi se dá upéct chléb
Domácí italský chléb pane in padella je přímo geniální vynález. K tomu, abyste si jej udělali, nepotřebujete žádné pekařské zkušenosti a zvládnete jej upéct i tam, kde nemáte k dispozici troubu, připravuje se totiž stejně jako placky na pánvi na sporáku. Chutná ale přitom skoro jako normální pečivo, díky kvasnicím je krásně nadýchaný, uvnitř měkký, ovšem na povrchu hezky křupavý.
Po upečení si jej pak můžete obložit sýrem, salámem, namazat máslem a marmeládou nebo nutellou. Dá se i podélně proříznout a pak podávat jako sendvič naplněný třeba šunkou prosciutto crudo nebo mozzarellou. Výborně chutná i jen namočený do olivového oleje. Servírovat ho můžete rovněž jako přílohu k vydatným italským zeleninovým polévkám, jako je třeba minestrone.
Mohlo by vás zajímat
Pane in padella dochutí bylinky
Už příprava samotného těsta je poměrně rychlá, a to i přesto, že se do těsta používá droždí. Těsto stačí jen krátce prohníst a nechat krátce vykynout. Chléb si můžete připravit jen tak neochucený, vynikající chuťovku získáte, když do těsta přidáte bylinky, třeba oregano, šalvěj, tymián nebo třeba olivy.
Vznikne vám pak taková jednodušší verze italského chleba focaccia. Do sladké varianty pak zase můžete vmíchat trochu ořechů. V originálním receptu se chléb připravuje z obyčejné pšeničné hladké mouky, klidně ji ale můžete nahradit třeba špaldovou, celozrnnou nebo i rýžovou, což ocení celiaci.
Jak upéct rychlý chléb z pánve?
Pokud vás toto bleskové pečivo zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 100 ml vody, 6 g instantního droždí a sůl.
Postup: Mouku nasypejte do mísy, přidejte vodu, olej a droždí a vše promíchejte. Začněte hníst těsto, po chvíli přidejte sůl a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte měkké, pružné a nelepivé těsto. Případně přisypejte trochu mouky.
Těsto pak zakryjte a nechte asi 20 minut na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na 4 bochánky a každý trochu zploštěte. Bochánky pak na pomoučněném vále vyválejte na menší silnější placky.
Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem a chlebové placičky opékejte jen tak nasucho. Pokud by se vám chléb příliš připékal, můžete na pánev nalít pár kapek olivového oleje. Z každé strany chléb opékejte asi 2-3 minuty dozlatova. Poté jej vyjměte a podávejte ještě horký.
Náš tip: Pokud máte o trochu víc času, můžete si upéct klasický chléb, ovšem bez hnětení, podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 2 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 2 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi