Vnitřnosti k obědu: Jak na výtečné ledvinky po uhersku? Díky marinádě v mléce chutnají skvěle a jsou jemné a šťavnaté
29. 3. 2023 Vaření
Když si ledviny přineseme domů, není to žádný extra zážitek. Pak je třeba připravit si ledvinky po uhersku a názor na tyto vnitřnosti hned změníme. Zjistěte, jak na ně, abyste si pochutnali.
Jak na ledviny v kuchyni
Ledviny patří mezi vnitřnosti, podobně jako játra, nebo třeba mozeček. Je třeba, aby tyto vnitřnosti byly čerstvé. To poznáme tak, že mají svěží barvu. Když je jdeme koupit, v nabídce můžeme najít telecí, hovězí, jehněčí nebo vepřové ledvinky. Právě ty vepřové jsou k dostání nejčastější a pořídíte je zhruba za 105 Kč/1 kg.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba vědět před vařením
Než se z ledvin stanou výborné ledvinky, je třeba se pustit do jejich úpravy. A to je spojené s odstraňováním odpadních částí. Právě ty jsou důvodem, proč mají ledviny tak silný odér. Než je začneme zpracovávat, je třeba otevřít okno nebo zapnout odsávání, a zajistit, aby se do bytu dostala až ta správná vůně dobrého jídla. Také je třeba počítat s dnem navíc, protože se ledviny budou do druhého dne máčet.
Jak připravit ledviny na vaření
Jak udělat z ledvin ledvinky? Před kulinární úpravou je třeba ledvinu rozříznout, vyříznout z ní močovody a případný tuk. To nejlépe provedeme ostrým špičatým nožem a pomůže nám v tom názorné video:
Jak odstranit pach z ledvin
Takto vyčištěné kousky ledvin dáme do misky se studenou vodou a omyjeme je. Ledvinky přecedíme, znovu propláchneme a nakonec je zalijeme mlékem. Zakryjeme a dáme do druhého dne do chladu (lednice, terasa, balkon, pokud nemrzne). Druhý den ledviny dáme do cedníku a na třikrát je spaříme vroucí vodou. Takto připravené ledviny nakrájíme na kousky a vytvoříme z nich ledvinky podle receptu.
Jak připravit ledvinky po uhersku
Přichystejte si vepřové ledvinky po uhersku. Budete potřebovat: 8 vepřových ledvinek, 2 cibule, hladkou mouku, olej, 3 lžičky sladké papriky, vodu/vývar, 200 ml zakysané smetany, 200 ml mléka, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Ledvinky očistěte (jak bylo popsáno výše), nakrájejte na zhruba centimetrové proužky a dobře je operte ve vodě. Nechte je okapat a dejte do misky s mlékem. Je potřeba, aby byly ponořené. Zakryjte nádobu a dejte přes noc do chladu.
Druhý den ledvinky slijte, dejte je na cedník a propláchněte pod studenou vodou. Připravte si konvici vroucí vody a alespoň natřikrát přelijte vnitřnosti horkou vodou. Pak by měla odtékat čirá voda. Nakonec nechte ledvinky dobře okapat.
Připravte si horkou vodu nebo vývar na podlití. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Na plotnu dejte hrnec, kápněte olej a přidejte cibuli. Dobře ji orestujte. Vložte k ní okapané ledvinky a restujte, dokud se nezačnou opékat. Pak přidejte pepř, papriku a hned zalijte horkou vodou nebo vývarem dle potřeby. Přiklopte a duste asi půl hodiny.
V hrnku si v polovině množství mléka rozmíchejte zakysanou smetanu a ve druhé rozšlehejte mouku. Po půl hodině vyndejte děrovanou naběračkou ledvinky a dejte je stranou.
Do šťávy v hrnci nalijte mléko s moukou, prošlehejte a nechte čtvrt hodiny vařit. Pak přidejte mléko se smetanou a znovu prošlehejte a nechte přejít varem. Přidejte ledvinky, nechte je prohřát, šťávu dosolte. K ledvinkám po uhersku se hezky hodí dušená rýže, případně vařené brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
7 levných večeří na každý den: Dušené ledvinky nebo houbová omáčka chutnají skvěle a nezruinují peněženku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 40 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Jak na dokonalá kuřecí játra krok za krokem: Skvěle chutnají na cibulce, po mexicku i na myslivecký způsob
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní