Okaté palačinky aneb Turecké placky gözleme se špenátem a sýrem se snadno připravují a chutnají skvěle se špenátem a sýrem
16. 5. 2023 Vaření
Říká se jim sice turecké palačinky, s našimi palačinkami ale nemají nic společného. Připravují se z kynutého těsta, válí se dotenka a pak se plní různými ingrediencemi. V Turecku jde o levné pouliční jídlo, to mu ale rozhodně neubírá na půvabu, ba spíš naopak.
Oblíbený turecký fastfood
Turecké placky gözleme patří k méně známým specialitám, které ještě neprorazily do tureckých fastfoodových provozoven v zahraničí. V Turecku na ně ale narazíte takřka všude, hlavně na venkově. Stany s vály a plotnami, na nichž turecké ženy připravují gözleme, jsou však mnohdy i v luxusních hotelích jako atrakce pro turisty. Pečou je tam pro ně autenticky jako za starých časů, aby mohli okusit něco z opravdu tradiční turecké gastronomie. Placky však snadno uděláte i doma a vystačíte si i s obyčejnou pánví a sporákem.
Mohlo by vás zajímat
Palačinky s oky pečené na žáru
O gözleme se někdy mluví jako o tzv. „okatých palačinkách“. Říká se totiž, že název vznikl z tureckého výrazu označujícího oči, prý kvůli hnědým puchýřkům, které při pečení na plackách vznikají, a připomínají oči. Druhá teorie je o trochu méně zajímavá, zřejmě však pravděpodobnější. Podle ní jde o odvozeninu z tureckého slova közleme, jež znamená grilovat, nebo rovnou slova köz - žár.
Historie gözleme sahá až do starověkého Turecka, kdy s nimi doplňovali energii kočující nomádi. Tyto palačinky byly snadno přenosné a dokázaly zasytit i po dlouhých dnech cestování. Z této jednoduché cestovní svačinky se pak na počátku 20. století stalo populární rychlé občerstvení. Gözleme se často nabízejí i na trzích a festivalech, podávají se ale i v normálních restauracích.
Jednoduché těsto ze tří ingrediencí
Placky gözleme se nejčastěji dělají slané, ale mohou být i sladké, třeba s jablky nebo tvarohem. V poslední době jsou populární i moderní verze dokonce s nutellou. Těsto na samotné placky je jednoduché, skládá se jen z mouky, vody, soli a droždí. Někdy se přidává i olej a jogurt, což zajistí vláčnější těsto. Těsto se pak rozválí na tenký plát, naplní libovolnou náplní a přeloží buď na polovinu, nebo jako obálka. Poté se těsto opeče na vyhřáté železné desce a nakonec se potírá rozehřátým máslem, aby se navlhčilo. Někdy se i roluje do podoby rolády.
Mohlo by vás zajímat
Spousta variant a náplní gözleme
Recept na gözleme se liší podle regionu a podle toho, jaké ingredience jsou zrovna k dispozici. Tradičními náplněmi jsou např. mleté hovězí maso s cibulí „kıymalı“, špenát a feta, „ıspanaklı“ nebo brambory a pažitka „patatesli“. Gözleme se nejčastěji podávají s jogurtem nebo jogurtovým nápojem ayran, salátem a rajčaty či tureckým čajem cay. Pokud vás láká verze se špenátem a fetou, můžete si ji snadno připravit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 3 lžíce řeckého jogurtu, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky sušeného droždí, ½ čajové lžičky vloček mořské soli, 2 lžíce olivového oleje, 150 ml teplé vody, mouka na posypání válu. Na náplň si připravte: 2 šálky nasekaných listů baby špenátu, 1 šálek rozdrobeného sýra feta nebo balkánského, chilli vločky (nepovinně), olivový olej a plátky citronu k podávání
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto kromě olivového oleje. Vařečkou míchejte, dokud se nespojí. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a několik minut hněťte, dokud není hladké. Pokud máte pocit, že je těsto příliš tuhé (mělo by být na dotek poddajné), přidejte trochu vody a hněťte dál.
- Uhnětené hladké těsto vraťte zpět do mísy. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak těsto prohněťte s olivovým olejem dohladka, zakryjte a opět nechte ještě 30 minut odležet.
- Těsto rozdělte na 6 kuliček. Každou kuličku těsta rozválejte na velký obdélník. Podle potřeby je poprašte další moukou, aby se nelepily. Vyválejte co nejtenčí pláty a dejte pozor, abyste těsto neroztrhli. Když pod něj položíte ruku, mělo by být vidět skrz těsto (těsto by mělo být dostatečně tenké a průsvitné).
- Do středu rozprostřete špenát, fetu a chilli vločky (pokud je používáte). Konce přeložte jako obálku, potřete vodou a stiskněte k sobě. Přeložené gözleme lehce poprašte další moukou a opatrně je rozválejte na trojnásobek velikosti přeloženého těsta.
- Vymažte velkou pánev olivovým olejem a smažte gözleme z každé strany několik minut dozlatova. Nakrájejte na trojúhelníky (nebo čtverce) a podávejte horké s citronem.
Náš tip: Máte-li tureckou kuchyni v oblibě, můžete vyzkoušet i tento vajíčkový salát podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Co udělat z kadeřávku? Dejte ho do polévky, usmažte karbanátky nebo listy zapečte
Pro kadeřávek můžeme na zahradu zajít kdykoliv během zimy. Nevadí, když je půda zmrzlá, protože listy jednoduše trháme do misky. Doma je dobře… Číst více
Ochutnejte pomazánku rillettes. Tato luxusnější paštika s francouzským šarmem vás dostane
Vypadají trochu jako vepřovka, to bychom ale… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Odrůdy kadeřávku (kapusty kadeřavé) se mohou odlišovat i vzrůstem a typem zkadeření. Na pohled určitě zaujmou rostliny zeleného i fialového zbarvení.… Číst více
Jak se starat o zahradu v lednu. Základem je dobré plánování
V supermarketech a zahradních centrech vystřídaly regály ze semínky vánoční zboží a přestože ta největší zima teprve začala, připomínají nám blížící… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Pizza s vůní Orientu: Proč turecká placka lahmacun rozhádala fanoušky Kim Kardashian?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 15 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 16 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47