Koláče s tvarohem a rebarborou: Správně připravený kvásek je zárukou nadýchaného těsta a rebarboru je nutné dobře oloupat
5. 6. 2023 Vaření
Rebarbora dodá koláčům a buchtám nezaměnitelnou příchuť. Její sezóna není dlouhá, trvá jen od května do poloviny června. Proto bychom ji ještě teď měli využít naplno a vyzkoušet báječné moučníky.
Jaké domácí koláčky jsou nejlepší
Domácí koláčky patří mezi české kulinární poklady. Můžeme si je dopřát nejen ke snídani nebo ke svačině, ale také je s sebou vzít na piknik. Většinou bývají kynuté a připravujeme si je s mákem, povidly nebo s tvarohem. Právě ty tvarohové mohou získat zajímavou vizuální i chuťovou podobu. Když na ně totiž dáme rebarboru, která má právě sezónu, získáme výborný koláček s nakyslým nádechem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rebarboru
Sezóna rebarbory končí zhruba v polovině června, když začne rostlina kvést. Do té doby z ní ale můžeme připravit řadu dobrot. Jednou z nich jsou třeba právě tyto koláčky. Ale dříve, než rostlinu dáme na koláček, je třeba ji upravit, tedy oloupat. Jak oloupat rebarboru? Nejdříve z ní odkrojte konec s listem a na druhé straně odkrojte kousek konce. Od tohoto konce seberte nožíkem vždy trochu řapíku a snadno sloupněte z celé délky. Takto oloupejte celý řapík. V následujícím videu se podívejte na to, jak přesně postupovat:
Na co nezapomenout u kynutého těsta
Proces přípravy kynutého těsta vyžaduje dodržení pár kroků. Je třeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. V případě mléka je lepší, když bude vlažné. Ale přílišná teplota by kvasinky zahubila. Z vlažného mléka, rozdrobených kvasnic, cukru a trošky mouky připravíme kvásek. Misku dáme na teplé místo. Kynuté těsto je lepší nechat kynout dvakrát. První kynutí trvá necelou hodinu. Probíhá potom, co smícháme mouku, další ingredience a kvásek. Druhé následuje na plechu - po vytvoření kuliček z těsta.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak na ty nejlepší koláče s tvarohem a rebarborou
Rebarbora má nakyslou chuť a výborně tak doplňuje sladký tvaroh. Na přípravu těsta budete potřebovat: 20 g droždí, 2 vejce, 50 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 80 g oleje, sůl a 1 vejce na potření. Na náplň si připravte: 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 vejce, 300 g rebarbory, 50 g plátků mandlí a moučkový cukr na posypání.
Jak na to? Ohřejte mléko. Do vyšší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylé vlažné mléko, cukr, vejce a špetku soli. Lehce zpracujte, a pak přilijte olej. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě nakynout.
Vykynuté těsto lehce propracujte, rozdělte na 20 kusů a vytvořte kuličky. Kuličky rozložte na plech a nechte na teplém místě dokynout. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a vejcem. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Vejce rozklepněte do hrníčku a rozšlehejte ho. Rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky. Z vykynutých kuliček udělejte placky s tenčím středem. Hezky se na to hodí spodek naběračky. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, do středu dejte tvaroh a na něj kousky rebarbory. Povrch posypte mandlemi. Plech dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Hotové koláče nechte vychladnout a pocukrujte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05