Jak na nejlepší pracny? Do těsta přidejte trochu hřebíčku a nechte ho odležet, na snadné vyklopení z formičky stačí jeden fígl
29. 11. 2023 Vaření
Ořechové pracny pekly už naše prababičky. Jejich příprava je jednoduchá, jen mít skvělý recept. Jak na nejlepší pracny? Připravte si formičky a s našimi tipy ho zvládnete tak, že se na letošním vánočním stole stanou hitem.
Kdy se připravují pracny
Říkáme jim pracny či medvědí tlapky. Ořechové pracny provoněné kořením se už v našich krajích pečou dlouho. Aby se povedly, potřebujeme nejen správný recept, ale také nechat toto cukroví pořádně odležet. Upečme ho nejpozději o prvním adventu. Ve svátečních dnech si je tak budeme moci vychutnat výborné a hezky proleželé.
Pracny se pečou ve formičkách různých tvarů. Jedna z nejobvyklejších formiček měla podobu medvědích tlapek, tedy pracen. Proto tento název. Formičky ale i dříve mívaly také jiné tvary. Ať už šlo o rybky, motýly, panáčky, šišky nebo další drobné či větší formičky.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět v pracnách
Do pracen patří mouka, ořechy, vejce a cukr. Z ořechů jsou nejvyužívanější ty vlašské, méně obvyklé jsou lískové, případně mandle. Pokud máme alergii na ořechy, můžeme místo nich využít nasucho opražené vločky. Často do těsta přidáváme kakao a většinou nechybí skořice. Typickou vůni dodá i najemno nadrcený hřebíček (někdy to bývá také nové koření).
Smíchanou směs do těsta je třeba nechat odležet alespoň hodinu, nejlépe ale přes noc. Odebírané těsto pak vtlačujeme do formičky, upečeme a částečně vychladlé většinou obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Někdy pracny necukrujeme a část namáčíme do čokolády.
Jak pracny snadno vyklopit
Nemusíme se bát, že nepůjdou vyklopit. Když o formičky dobře pečujeme, stačí už je jen lehce vytřít máslem nebo sádlem. Řešením je trochu másla (třeba lžíci) nahradit sádlem. Navíc těsto na pracny bývá samo o sobě mastnější. Vyklápění by pak neměl být problém.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit nejlepší pracny
Na přípravu budete potřebovat: 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 lžičku mleté skořice a 1 špetku hřebíčku (mletého nebo jemně drceného). Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si mísu a vložte do ní všechny suroviny. Zpracujte je do těsta. Z těsta odebírejte kousky a vtlačujte je zhruba do dvou třetin formiček a uprostřed udělejte malou prohlubeň. Stejně velké formičky dávejte vždy na jeden plech. Plný plech vložte do trouby. Pečte cca 7 minut, dokud těsto ve formičce vypadá sušší, ale je ještě trochu měkké. Trochu změní barvu.
Plech s upečenými pracnami vyndejte z trouby. Cukroví vyklopte, nechte mírně vychladnout a ještě teplé obalujte v misce s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pracny nechte úplně vystydnout a skladujte zabalené v pečicím papíru a v plechové krabici. Cukroví je výborné asi po třech týdnech.
Náš tip: Upečte si pracny podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký kalendář vánočního pečení 2023: Kdy zadělat na perníčky, kdy na linecké a kdy začít plnit a zdobit? Poradí přehledný plán
Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země