Dokonalá musaka s jehněčím masem: Podle receptu šéfkuchařky Marianthi bude chutnat jako v řecké taverně
29. 2. 2024 Vaření
Snad žádné jiné jídlo kromě gyrosu není pro řeckou kuchyni tak typické jako musaka. Tato zapékaná specialita s bramborami, lilkem a masem se připravuje mnoha způsoby, pokud ale chcete, aby chutnala jako v Řecku, je třeba dodržet správný postup a mít autentický recept. A přesně takový je ten od šéfkuchařky řecké restaurace Filema.
Je musaka opravdu z Řecka?
O musace by se dalo říct, že je takovým řeckým národním jídlem, a to i přesto, že ve skutečnosti původně tak úplně řecká není a usuzuje se, že její základ je zřejmě v arabské kuchyni. Podobný pokrm s rajčatovým základem, různými druhy zeleniny, masem a bramborami se však připravuje po celém Balkánském poloostrově.
Musaka tak může mít mnoho verzí a liší se i použitými ingrediencemi. Zajímavostí, je že v původní musace dokonce nebyl lilek - surovina pro ni nejtypičtější, a ani bešamel. Ten se do ní totiž dostal až přibližně před sto lety díky Nikolaosovi Tselementesovi, který vytvořil novodobou řeckou musaku, již v této podobě zná celý svět.
Mohlo by vás zajímat
Musaka jako v řecké taverně
Tato musaka dnes nesmí chybět na jídelním lístku žádné řecké restaurace bez ohledu na to, zda leží u Středozemního moře nebo až někde na severu Evropy. Pravou řeckou musaku tak můžete ochutnat i v Praze v řecké taverně Filema, v níž kraluje šéfkuchařka Marianthi Malisiova.
Právě díky ní zde můžete poznat autentickou řeckou kuchyni a vzhledem k místní pohodové atmosféře si tu budete připadat, jako byste se ocitli třeba na některém z řeckých ostrovů. Marianthi tu totiž vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si odsud dováží i část surovin, třeba sýr kefalograviera.
Tento tvrdý sýr vyrobený z kozího a ovčího mléka pak dodává místní musace tu správnou chuť. „Zapéct však na musace můžete i jiný tvrdý kozí nebo ovčí sýr," radí pro Toprecepty Marianthi. Použít lze třeba i balkánský kaškaval.
Pravá musaka podle řecké šéfkuchařky
Originální řecká musaka se skládá z několika vrstev lilku, který je nutné nejprve nechat tzv. vypotit, aby nebyl hořký, a pak zvlášť opéct, smažených brambor a masové směsi s rajčaty dochucené červeným vínem, v níž by správně mělo být jehněčí maso, dá se ale nahradit i hovězím.
Příprava musaky je tak poměrně náročná na čas, neboť se všechny vrstvy dělají zvlášť, ta chuť však za vynaložené úsilí stojí. A jak tedy musaku podle šéfkuchařky Marianthi připravíte?
Budete potřebovat: 400 g lilku, 400 g cukety, 400 g brambor, 160 g mletého jehněčího masa, 320 g mletého hovězího masa, 100 g cibule (nakrájené najemno), 20 g česneku, 200 ml sladkého červeného vína, 320 g rajčatové omáčky (lze použít drcená rajčata z plechovky nebo passatu), 20 g petrželky, 100 ml slunečnicového oleje, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř, cukr, mletou skořici a muškátový oříšek. Na bešamelovou omáčku si připravte: 100 g másla, 100 g mouky, 1 l mléka, 160 g sýra kefalograviera (řecký tvrdý sýr), 3 vaječné žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek.
- Lilek nakrájejte na kolečka a nechte vypotit, cukety a brambory také nakrájete na kolečka.
- Začněte s hlubokým smažením lilku, cuket a brambor ve slunečnicovém oleji až do zlatohnědé barvy. Zeleninu pak dejte na pečicí papír, abyste odstranili veškerý olej ze smažení.
- Poté připravte maso. Nejprve osmažte nasekanou cibuli v olivovém oleji na pomalém ohni asi 5 až 6 minut a následně přidejte mleté maso. Míchejte po celou dobu, dokud není všechno maso uvařené a rozdělené do malých kousků. Podlijte vínem a počkejte, až se veškerý alkohol vypaří. Přidejte rajčata a dál vše promíchávejte. Nakonec přidejte česnek a zbytek olivového oleje. Nechte směs na pomalém ohni vařit, dokud se všechny tekutiny nevstřebají. Posypejte petrželkou a nechte stát.
- Nyní následuje příprava bešamelové omáčky. Na ni ohřejte mléko, dejte si ale pozor, aby nebylo příliš horké. Pomalu rozehřejte máslo, a když se rozpustí, přidejte mouku a míchejte, dokud nebude zlatavě hnědá. Pak k jíšce vlijte čtvrtinu horkého mléka a směs dobře rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Přidejte další čtvrtinu mléka a vše dobře rozmíchejte. Stejně postupujte i se zbytkem mléka. Když máte hotový základ omáčky, okořeňte jej a odstavte. Jako poslední do omáčky přidejte sýr a úplně nakonec vaječné žloutky.
- Předehřejte si troubu asi na 175 °C. Mezitím promíchejte masovou směs se zhruba polovinou bešamelu. Připravte si nepřilnavý hrnec, dno zakápněte olivovým olejem a pokryjte jej osmaženými bramborami. Na ně vložte polovinu masové směsi. Dalšími vrstvami bude smažená cuketa, masová směs a nakonec osmažený lilek. Vše polijte zbytkem bešamelové omáčky a navrch přidejte strouhaný sýr kefalograviera nebo jiný tvrdý ovčí či kozí sýr. Pečte asi 25 minut.
Náš tip: Máte-li rádi řeckou kuchyni, můžete vyzkoušet i tyto řecké brambory - patatas - podle našeho video receptu.
Mynomaddiction.com: Classic Greek Moussaka recipe
Wikipedia.org: Moussaka
Mygreekodyssey.com: A Taste of Greece: Moussaka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na šťavnaté pastitsio: Fantastické řecké „lasagne“ připravíte rychleji, než italský originál a pochutnáte si stejně!
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede
Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná