Mojito Pavlova od Terezy z Peče celá země: Slavný dezert spojený s ještě slavnějším koktejlem nadchne každého
7. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Tereza v Peče celá země již dostatečně ukázala, že se nebojí žádné výzvy a jakýkoliv úkol se snaží splnit na sto procent. Co ovšem tato soutěžící z Plzně peče doma pro s své dvě malé dcery a manžela? Pro Toprecepty.cz poskytla Tereza recept na netradiční „Pavlovky“.
Ocenění od porotců
Pekařka týdne, i tímto oceněním se již může pyšnit Tereza Olbrichtová, účastnice třetí řady soutěže Peče celá země. Porotci Míša Landová a Josef Maršálek totiž ocenili nejen její dort s krajkou, ale také netradiční závin na způsob vepřo-knedlo-zela s bramborovou kaší. V posledním kole to pak byla nápaditá krabička s překvapením.
Mohlo by vás zajímat
Zamilované tajemství
Podle svých slov Tereza upřímně milovala všechny technické výzvy, které měla možnost si vyzkoušet. „Řekla bych, že pro mě bylo nejzábavnější, když jsem neměla představu, jak má finální výrobek vypadat. Což byl případ třeba Pražských koulí. Tam jsem skutečně jen tušila, jaký by asi měly mít tvar (smích),“ říká sympatická soutěžící.
Pečení pro rodinu
Co však Tereza připravuje nejradši doma? „Já strašně ráda peču něco poprvé a úplně nejradši, pokud je to nový recept, který jsem si sama vymyslela,“ svěřila se dvojnásobná maminka pro Toprecepty.cz.
„Moc ráda přetvářím oblíbené koktejly do dezertů, to bych řekla, že je pro moje receptury dost typické,“ dodala a jako důkaz přidala svůj recept na speciální sladkost. Pro děti se pochopitelně vynechává alkoholová složka.
Mojito Pavlova
Na přípravu zhruba 20 kousků skvělého dezertu od Terezy Olbrachtové budete potřebovat: Na mátový smetanový krém - 200 g smetany 33%, 30 g čerstvé máty a 60 g mascarpone. Na Pavlova korpusy - 70 g bílků, 120 g cukru krupice, 1 g kyseliny citronové a 40 g bílé čokolády. Na limetkový krém - 70 g čerstvé limetkové šťávy, 40 g třtinového cukru, 4 žloutky , kůru z 1 limetky a 60 g másla. Na rumový gel - 90 g světlého rumu, 15 g limetkové šťávy, 20 g cukru krupice, 2 g pektinu, , 0,5 g kyseliny citronové, 1 plátek želatiny a kůru z 1 limetky.
Jak na to?
Mátový smetanový krém
- Den předem namočíme mátu i se stonky do smetany a necháme přikryté přes noc v lednici.
- Druhý den mátu vyndáme, ke smetaně přidáme mascarpone a vyšleháme ručním šlehačem nebo v robotu.
Pavlova korpusy
- Do bílků vmícháme kyselinu citronovou a necháme asi 10 minut odležet. Poté šleháme na střední rychlost v robotu, po lehkém našlehání přidáme nadvakrát cukr. Sníh následně vyšleháme v robotu do pevna. Pomocí hladké špičky stříkáme na pečící papír polokoule o průměru přibližně 5 až 6 cm.
- Vložíme do trouby rozpálené na 120 °C, ihned teplotu snížíme na 95 °C a na horkovzduch pečeme do zaschnutí asi hodinu a půl.
- Po vychladnutí polokoule pomocí struhadla lehce srovnáme do roviny, z druhé strany pomocí lžičky vyndáme nebo vmáčkneme část hmoty dovnitř (fotopostup v galerii, pozn. red.) a vnitřek potřeme rozpuštěnou bílou čokoládou.
Limetkový krém
- Limetkovou šťávu, cukr a žloutky zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí, poté přidáme limetkovou kůru a necháme lehce vychladnout. Zašleháme máslo.
Rumový gel
- Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smícháme cukr s pektinem a za stálého míchání přidáme k lehce ohřátému rumu s limetkovou šťávou.
- Vše povaříme, přidáme kyselinu citronovou a opět povaříme asi půl minuty. Necháme chvilku odstát a přidáme želatinu.
- Po zatuhnutí promixujeme tyčovým mixérem.
Kompletace:
- Pavlovky obrácené jako mističky naplníme limetkovým krémem. Ozdobíme šlehačkou (možné hladkou nebo řezanou špičkou), do které uděláme důlek, který vyplníme rumovým gelem.
- Ozdobíme limetkovou kůrou a lístkem máty.
Tereziny rady:
- Pavlovky jsou určené k okamžité spotřebě, ideálně můžete jeden den naložit mátu do smetany, připravit korpusy, limetkový krém i rumový gel a druhý den jen vyšlehat smetanový krém, Pavlovky naplnit a servírovat.
- Pokud preferujete „virgin“ variantu, jednoduše vypusťte rumový gel.
Na přípravu Terezina dezertu i její cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Klasický dort Pavlova si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
Celebrity, které sekly s alkoholem: Mirek Etzler, Drew Barrymore i Eva Holubová dokázali pokořit démona
Punčový dort podle Josefa Maršálka: Zákusek, který voní rumem, skořicí a pomerančem je neskutečně vláčný
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země: Nejvíc mě baví technické výzvy, ve kterých nevím, jak má vypadat výsledek, říká
Mojito Pavlova od Terezy z Peče celá země: Slavný dezert spojený s ještě slavnějším koktejlem nadchne každého
Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout