Blahodárné bylinky by měly patřit do každé kuchyňky
12. 7. 2016 Životní styl
Bylinková mánie vtrhla do Česka před pár lety a v místních kuchyních nadělala pořádný nepořádek, díky bohu! Trend čerstvosti potravin s sebou přinesl nepřeberné množství možností přípravy pokrmů z čerstvých surovin. Základem těchto pokrmů nejsou kořenící směsi plné solí a glutamátů, ale čerstvé bylinky, které skvěle dochutí bez jakýchkoli náhražek. Výhodou u bylinek je jejich „dvojí využití“. S bylinkami dobře dochutíte každé jídlo, ale pomohou i při zdravotních potížích.
Když bylinky chutnají
Kdo by je nemiloval – jsou zelené, evokují v nás pocit zdraví a v jídlech výborně chutnají – BYLINKY. Trendem v bylinkářství současné doby není jen dochucení masa, salátů, rýže či těstovin, ale také spojení bylinek se sladkými pokrmy. Dezerty s citrusovými polevami může doladit výrazný rozmarýn či tymián. Ve zmrzlinách a dezertech zase vynikne osvěžující chuť máty a meduňky. A bonusem je, že bylinky si můžete vypěstovat doma v květináči nebo je téměř po celý rok zakoupit v obchodě.
Když bylinky léčí
Léčivá síla bylinek je známá po staletí. Z čerstvých i sušených bylinek jsou připravovány odvary nebo čaje. Lze je používat také ve formě kapek, které obsahují extrakt z bylinek. Dobré jsou i směsi kombinující více druhů bylinek, čímž léčí několik potíží najednou. V dnešní době, kdy je na každém rohu lékárna, není uměním vzít si prášek, ale vybrat si z nabídky přírodní přípravek, který pomáhá. Přírodní léčba bylinkami sice může být pomalejší než s klasickými léčivy z lékárny, zato může být účinnější a mnohdy trvalejší.
Devatero oblíbených bylinek:
- Bazalka – výborná na pesto, zdravá pro ledviny
- Koriandr – nezbytný k přípravě kari, tlumí migrény
- Tymián – výrazná vůně podtrhne chuť ryb a zvěřiny a odpuzuje klíšťata
- Rozmarýn – dodá chuť bramborám, těstovinám i masu a navíc povzbudí krevní oběh
- Šalvěj – léčí, hojí, uklidňuje mysl a skvěle chutná v nádivkách
- Meduňka – skvělá do osvěžujících drinků i pro podporu spánku ve formě čaje
- Máta – vynikající do koktejlů i letních pokrmů, účinná při přípravě čajů proti nadýmání
- Řeřicha – velké množství vitamínů v malých rostlinkách
- Libeček – výborný jako „přírodní bujón“ do polévek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Komentáře
13. 7. 2016 17:12