Gastro glosa: Zavřené obchody o Velikonocích nemá smysl řešit. Žádný potravinový armagedon se nekoná
27. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Tahle debata se opakuje pokaždé, když se přiblíží některý ze státních svátků či dnů, významných pro naši zemi. Je vůbec možné, aby byly na den či dva zavřeny velké obchody a lidé tak neměli možnost si nakoupit například potraviny? Odpověď je přitom tak jednoduchá - ničemu to neškodí, ba naopak.
Opakující se hádky
Zákon, který určuje zákaz prodeje v obchodech, jejichž plocha je větší než 200 metrů čtverečních, platí od roku 2016, tedy již dlouhých osm let. Přesto se každý rok můžeme několikrát setkat s vášnivou debatou na sociálních sítích, v níž se dva nesvářené tábory nemohou shodnout na tom, zda je něco takového vůbec možné. Přitom se jedná o necelých osm dní v roce, protože na Štědrý den je možnost si nakoupit do pravého poledne.
V čem je tedy zásadní problém, který se řeší vždy tak týden před nákupním „armagedonem“, tedy krátkým zavřením super a hypermarketů a dalších velkých prodejen?
Problémem je, kde si mají lidé nakoupit ten jeden nebo dva dny, když se nedostanou do svého oblíbeného obchodu. Ano, tak tristní je jádro celé debaty, která dokáže znesvářené strany proti sobě postavit do takové míry, že vzduchem létají vulgární nadávky a osobní útoky jsou na sítích na denním pořádku.
Nemluvě o tom, že panika, která zbytečně nastává před každou „zavíračkou“ vede pokaždé také k tomu, že vídáme uhnané zákazníky s košíky plnými věcí, které reálně ani nemohou zkonzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Liché argumenty
Nejčastějším relevantním argumentem pro zavření obchodů na svátky je volno pro prodavačky a další zaměstnance obchodů, kteří mají doma také rodiny a sváteční chvíle by měli prožívat s nimi. O tom není pochyb a rozhodně si to zaslouží, stejně tak jako všichni ostatní lidé.
Argumentem proti je především touha některých lidí si nakoupit de facto kdykoliv, kdy se jim chce. Tam je ovšem potřeba zdůraznit, že to jim ani zmiňovaný zákon neznemožňuje. Objevují se i teze o tom, že si prodavačky stejně místo trávení volna s blízkými jdou někam přivydělat, ale to se reálně stává v promilích případů.
Stále jsou otevřeny večerky, některé druhy maloobchodů, jako jsou pekárny a podobně. Navíc existuje několik společností, které, byť ne všude, nabízejí rozvoz potravin téměř 24/7. Nejde tedy asi o to, že by si kritici nemohli nakoupit na dané státní svátky, ale jistá potřeba vzdoru proti něčemu, co je „přikázané“.
A přiznejme si, jde trochu i o mediální bublinu. Čím víc se o tomto „problému“ informuje v médiích, tím víc lidí znejistí a s touhou se pro jistotu předzásobit, vyrazí do obchodu.
Přitom si lze těžko představit situaci, v níž by někdo nutně potřeboval do supermarketu zrovna v den, kdy má zavřeno a nedokázal situaci vyřešit jinak.
Možnost je vždy
Málokdo si nakupuje potraviny ze dne na den, většina lidí má doma zásobu nejnutnějších surovin, jako jsou těstoviny, nějaký druh pečiva, trvanlivé potraviny a podobně, s nimiž asi každý „přežije“ den, o vánočních svátcích dva dny, bez návštěvy obchodu.
Ve větších městech jsou navíc k dispozici nákupy přes Rohlík, Košík, iTesco, Billu, Wolt, Foodoru (Dáme jídlo) a další. Takže i možnosti, jak naplnit svou touhu si na státní svátek dát něco, čím zrovna v lednici či spíži nedisponujeme.
Den bez obchodu a například bez čerstvého pečiva je navíc momentem, kdy si můžeme vyzkoušet vyrobit třeba domácí chleba či rohlíky. Můžeme se také pustit do vaření „ze zbytků“ a zjistit, že na tom není nic složitého a spotřebujeme tak potraviny, které bychom jinak patrně vyhodili do koše. Odepřeme si i stres, který často návštěvu supermarketu v dnešní uspěchané době provází.
Užijme si klid
Někdo v debatách vzpomíná na staré časy a připomíná, že obchody neměly vždy otevřeno tak často, jako je tomu dnes. Nemusíme však hledět do daleké minulosti, stačí se podívat na dnešní vesnici a zjistíte, že realitou jsou někde stále tři dny v týdnu, kdy místní malá prodejna nabízí obyvatelům své služby.
Navíc, když se podíváme za hranice, třeba k našim německým a rakouským sousedům, ti zavírají na státní svátky běžně. K tomu však ještě nechávají zavřeno, vyjma pár obchodů a fastfoodů, i v neděli. Pokud se tedy chceme neustále nechávat inspirovat západními zeměmi, můžeme vidět, že v nich den bez nakupování berou zcela samozřejmě.
Obchod zavřený na jeden den opravdu není důvodem, abychom se hádali a stěžovali si, jako by nám kdosi ubíral něco, na co máme svatosvaté právo. Berme tyto chvíle jako momenty, kdy můžeme vydechnout, odpočinout si od každodenního shonu, který je doprovázen i frontami a tlačenicemi v obchodech.
Místo toho se zamysleme, co dobrého si uvaříme k obědu a večeři, poté se vyspěme a zjistíme, že už je zase den, kdy si do supermarketu můžeme zajít, ačkoliv třeba ani nic nakupovat nepotřebujeme.
Náš tip: Když vám bude doma scházet pečivo, připravte si podle našeho video receptu skvělý chleba:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tomuhle mazanci v naší rodině nikdo neodolá. Voní vanilkou, je krásně nadýchaný a ozdobí každý stůl
Laďka Něrgešová prozradila recept na vláčného beránka: Ukázala i fígl, jak ho bez potíží vyklopit z formy
Medovníková roláda: Báječně vláčný a medem vonící moučník s karamelovým krémem se rozplývá na jazyku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Proč je sushi z obchodu dobrou volbou? Je kolikrát lepší než ze špičkové restaurace, říká kuchař Lukáš Neckář
Otevírací doba obchodů o Velikonocích: Jak to bude na Velký pátek a kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí
Tajný trik supermarketů: Proč se nám zdá hezčí jídlo zdravější?