Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
12. 4. 2024 Vaření
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji přichystali doma? Tato lahodná dobrota vzniká spojením smetany ke šlehání, kakaa nebo čokolády, a cukru. Zjistěte, jak ji připravit. Zvládne to každý.
Co je pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku nemusíme pořizovat v cukrárně, snadno ji přichystáme i doma. Máme pro vás dvě varianty postupů i názorné video.
Šlehačku připravujeme s kakaem, nebo čokoládou. Výsledek je pak součástí řady oblíbených zákusků. Vynikající je i samotná, třeba s čerstvým ovocem. Pařížská šlehačka s Paříží nejspíš nemá nic společného. Ve Francii ji pod tímto názvem neznají, v angličtině se jí říká cream chocolate. Dala ovšem název i pařížskému dortu a pařížským rohlíčkům.
K nám se dostala nejspíš z Rakouska jako součást vídeňské cukrařiny. Tam ji ale označují jako pařížský krém a tak ji najdeme i ve Velké kuchařce Viléma Vrabce.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba, aby se pařížská šlehačka povedla
Pařížská šlehačka se liší od klasické přidáním kakaa nebo čokolády ke klasické tučné smetaně ke šlehání, která je jejím základem. Pro propojení se šlehá, jako jsme tomu zvyklí u klasiky.
Důležité je pařížskou směs nechat alespoň 12 hodin vychladit. Teprve pak ji šleháme. Musí uzrát, a kdybychom to ošidili, nepovedla by se vyšlehat.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit pařížskou šlehačku
Na první způsob přípravy potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 350 g moučkového cukru a 100 g holandského kakaa
- Do hrnce dejte smetanu ke šlehání, přisypte moučkový cukr. Postavte na sporák a zahřívejte, dokud se ze směsi nezačne kouřit, a stále ji přitom míchejte.
- Pak přidejte kakao a důkladně ho rozmíchejte metličkou.
- Nechte směs přejít varem, a pak ihned hrnec odstavte ze sporáku.
- Nalijte do mísy a nechte zchladnout. Pak mísu dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne.
- Druhý den vytáhněte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny.
Na druhý způsob přípravy potřebujete: 100 g tmavé čokolády na vaření a 250 ml smetany ke šlehání.
- Čokoládu nasekejte nahrubo.
- Do hrnce nalijte smetanu na šlehání a zahřívejte ji, dokud se z ní nezačne kouřit, pak ji odstavte.
- Do hrnce ke smetaně přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění.
- Přelijte do misky a nechte zchladnout.
- Zchladlou směs dejte do lednice a nechte ji tam do druhého dne.
- Druhý den vyndejte misku z lednice, nechte šlehačku trochu povolit a vyšlehejte ji do husté pěny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Jak pěstovat pastiňák? Podobně jako další kořenovou zeleninu, jen pozor na alergické reakce
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana