Den kynutého těsta
Národní den
Kynuté těsto je velkou chloubou české kuchyně. Není se proto čemu divit, že má svůj den i v kalendáři, který připadá každoročně na 1. dubna. Oproti ostatním těstům dá sice trochu více práce, ale výsledek v podobě nadýchaného pečiva s křupavou kůrkou je prostě neodolatelný.
Kynuté těsto má dlouhou historii, která sahá až do 17. století, kdy se z něj vařily slané buchty z mouky, tekutých kvasnic, vajec a soli. V dnešní době již používáme droždí tuhé v kostce, nebo sušené. Výsledné těsto je přirozeně nakypřené a mouka je díky droždí snadněji stravitelná. Z těsta vaříme knedlíky, pečeme domácí slané pečivo, a především výborné sladké moučníky, které plníme oblíbenými náplněmi z tvarohu, máku, povidel, nebo z domácích marmelád. Příprava kynutého těsta může být pro někoho záludná, ale pokud dodržíme několik pravidel, rozhodně se ho nemusíme obávat.
Jak na kynuté těsto
Správně nakynuté těsto vyžaduje naši péči i čas, avšak odměnou nám bude nadýchané voňavé pečivo, které se rozplývá na jazyku. Nejdříve si připravíme suroviny, které by měly mít pokojovou teplotu, aby nedošlo k případnému sražení těsta. U některých receptů, obzvlášť v případě, že nebudeme používat domácí pekárnu, připravíme nejdříve kvásek. Poté je potřeba naše ruční práce, kdy těsto pořádně prohněteme, aby bylo hladké a nelepilo se ke stranám mísy. Na pomoc můžeme využít domácí pekárnu, která těsto prohněte a nakyne. Těsto zakryjeme proti osychání a necháme dostatečně nakynout. Správné nakynutí poznáme vtlačením prstu do těsta, které se samovolně vrací zpět. Takto nakynuté těsto naplníme, vaříme, nebo pečeme dle chuti.