Den másla
Národní den
Den másla najdete v kalendáři 17. listopadu. Vychutnat si ho můžete například na čerstvém pečivu s křupavou kůrkou. Navíc se máslo tradičně pojí s českou kuchyní, která by se bez něj obešla jen stěží. Omáčky díky němu mají jemnou chuť, nedocenitelné je také při pečení koláčů či buchet, kterým dodá vláčnost a správnou vůni.
Máslo je mléčný výrobek. Jde o mléčný roztíratelný tuk, který se vyrábí zkoncentrováním mléčného tuku. České máslo tradičně obsahuje většinou 82-86 % mléčného tuku. Při nákupu másla, pokud chcete koupit to pravé máslo, dávejte pozor, ať se nenapálíte a nekoupíte nějakou jeho napodobeninu s rostlinnými tuky. Rostlinné tuky místo mléčných se používají v tzv. máselných náhražkách – ve směsných tucích a margarínech.
Jan vyrobit čerstvé domácí máslo?
Máte také možnost si vyrobit čerstvé domácí máslo pěkně po vlastní ose, je hotové doslova za pár minut. Co do počtu ingrediencí jde o velice jednoduchý recept – zahrnuje totiž jen jednu! Budete potřebovat jen smetanu ke šlehání s minimálním podílem tuku 30 %. Dále musíte být vybaveni šlehačem nebo tyčovým mixérem, cedníkem a samozřejmě mísou. Jak vyrobit domácí máslo vám osvětlí následující stručný postup:
- Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte a šlehejte.
- Ze smetany vznikne postupně tuhá šlehačka, po chvíli se začnou ze šlehačky tvořit hrudky – to se odděluje kýžený mléčný tuk od tekutého podmáslí.
- Tekutinu můžete postupně slévat, aby zbytečně nestříkala na všechny strany.
- Když se přestane uvolňovat další podmáslí, přemístěte hmotu do cedníku položeného na mísu a snažte se ručně vymačkat další tekutinu.
- Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou.
- Pokračujte až do chvíle, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
- Výsledný produkt nechte v ceníku oschnout. Potom jej vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici.
Výsledné domácí máslo by vám mělo vydržet při dobrém skladování v lednici kolem 20 dní. Výhodou je, že výše zmíněným postupem získáte nejenom máslo, ale také podmáslí. A to se vyplatí.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den másla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 22 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá