Mezinárodní den školního jídla
Mezinárodní den
Mezinárodní den školního jídla najdete v kalendáři každý rok druhý čtvrtek v březnu. Je tradičně oslavou jídla a zdravého stravování ve školních zařízeních. Ve škole se děti mají naučit nejenom číst, psát a počítat, ale měly by si také osvojit zdravé stravovací návyky, pokud je nemají už z domova.
Cílem tohoto dne je také ukázat dětem jaká je hodnota jídla, a jak je důležitá zdravá výživa. Tvůrcům tohoto dne však šlo i o to, aby se žáci a studenti skrze jídlo seznámili se zahraničními potravinami a diskutovalo se o kulturních rozdílech.
Mohlo by vás zajímat
Historie mezinárodního dne školních jídelen
První mezinárodní den školních jídel byl slaven ve Velké Británii a USA v březnu 2013. V roce 2022 měl tento svátek desáté výročí, a to bylo provázeno tématem „Oslava školních jídel“. Došlo ke sdílení receptů a zkušeností z různých částí světa. Děti a učitelé a zaměstnanci školy se věnovali přípravě rozmanitých jídel a učili se o stravovací kultuře různých etnik.
V duchu myšlenky, že v době oběda by neměl nikdo hladovět, se rozdávalo jídlo těm, kdo si ho nemůžou dovolit. Svátek rezonoval i na sociálních sítích, zaujal 3,3 milionů lidí.
Na stravování ve školních jídelnách má mnoho z nás spoustu vzpomínek. Jednou z klasik školních jídel byla křenová omáčka.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den školního jídla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 22 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat dětem radost? Upečte s nimi Mikuláše a čerta z kynutého těsta. Názorné video předvede tvoření postaviček
Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě