Vyvážená strava plná vitamínů je důležitá pro zdravé a vyvážené tělo
Vitamíny jsou nezbytné pro zdravý růst a fungování těla. Jedná se o jednu z nejdůležitějších skupin živin, které musíme získat z potravy, protože naše tělo nemůže produkovat dostatek vitamínů samostatně. Nedostatek vitamínů může vést k různým zdravotním problémům včetně nedostatečného růstu a oslabení imunity.
Co zahrnuje vyvážená strava plná vitamínů?
Je důležité mít vyváženou stravu, která zahrnuje různorodé druhy potravin, aby byly zajištěny potřebné vitamíny. Níže uvádíme skupiny potravin, které obsahují nejvíce vitamínů a jsou součástí zdravé výživy, ale může jich být mnohem více.
-
Ovoce a zelenina jsou základem vyvážené stravy, neboť jsou nabité živinami. Jsou často bohaté na vitamín C, vitamin A (beta-karoten) a vitamín K.
-
Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou velmi dobrým zdrojem především B-vitaminů, zejména kyseliny listové.
-
Celozrnné obiloviny, jako je celozrnný chléb a těstoviny, rýže a oves, mohou být bohaté na různé B-vitamíny.
-
Mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, jsou zdrojem vápníku a vitamínu D. Vitamín D je důležitý pro vstřebávání vápníku.
-
Maso a ryby jsou zdrojem bílkovin a některých B-vitaminů, jako je vitamín B12. Dále pak vnitřnosti (například játra jsou významným zdrojem vitamínu A).
-
Rostlinné oleje, jako je například olivový olej, mohou obsahovat vitamín E, který má antioxidační účinky.
-
Semínky a ořechy jsou také nabité živinami. Podle druhu obsahují například vitamín E, vitamíny ze skupiny B, nebo třeba vitamín K.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý máslový pudinkový krém: Díky jednoduchým radám bude krásně hladký a cukroví zvláční i dochutí
Dýně se hodí i do domácí snídaňové granoly. Křupavá dobrota se snadno připravuje a provoní celý dům
Těhotnej kuchař radí, jak na dokonale křupavé bramboráky. Dávejte pozor na teplotu použitého mléka, říká známý influencer