3 tipy, jak poznat správně zralé avokádo: Jen na takovém si totiž opravdu pochutnáte
Avokádo zvyšuje výživovou hodnotu pokrmů a je bohaté na zdravé tuky, draslík i další minerální látky. Díky jeho jemné a nepříliš výrazné chuti se hodí do mnoha jídel. Víte, jak poznat jeho správnou zralost, abyste si na něm pochutnali?
U avokáda je velmi důležité včas poznat jeho zralost. Na jeho nedozrálých či přezrálých plodech si jen stěží pochutnáte. Pojďte se s námi podívat, jak poznat správně zralé avokádo, vhodné k použití v kuchyni. Není na tom nic složitého.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakupovat avokádo
Máme pro vás několik rad:
- Na první pohled by avokádo mělo být tmavě zelené, z dáli vypadající jako téměř černé. Avšak pozor, některé obchodní řetězce mívají v nabídce i druh avokád, která jsou sytě zelená a přesto již zralá. Proto tuto pohledovou kontrolu berte pouze jako orientační.
- Zásadní je kontrola pohmatem. Zralé avokádo by mělo být pružné, ale stále pevné. Pokud je velmi světlé a tvrdé, je nedozrálé. Naopak pokud je měkké tak, že se vám do něj prsty lehce zaboří, je již přezrálé a s velkou pravděpodobností i nahnilé. Avokáda se šedou slupkou ihned zavrhněte, je to známka špatného skladování, které se odráží na jeho chuti i kvalitě.
- Doporučujeme vybírat avokáda se stopkou, která je za nás nejspolehlivějším ukazatelem jeho čerstvosti. Zkuste ji odloupnout. Pokud jde lehce a avokádo je pod ní světle zelené či zelenožluté, je akorát zralé ke konzumaci. V případě, že stopka odloupnout nejde, ještě zralé není. Pokud je avokádo pod stopkou hnědé, je přezrálé a nejspíše je hnědé i vevnitř, tedy není již vhodné k jídlu.
Vzhled avokáda po rozkrojení
Po rozkrojení by avokádo mělo by být jasně žlutozelené s máslovou konzistencí. Pokud nelze roztírat kvůli jeho tvrdosti, je stále nezralé, a je-li vnitřní masa hnědá, začalo se již přezráním kazit a je nutno celý kus vyhodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Avokádo má mnohá využití - je vhodné do pomazánek, zmrzlin, polévek, sushi, ale lze jej i jednoduše namazat na pečivo nebo nakrájet do zeleninového salátu. Vyzkoušejte podle našeho video-receptu zdravou alternativu ke sladkým čokoládovým pomazánkám, nutellu z avokáda. Věříme, že si pochutnáte.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 2 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře