Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 289 kJ /
2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience, tak jak jsou psané postupně za sebou, vložíme do pekárny, kterou poté zapneme na program Těsto. Krok 2: Po vykynutí přemístíme těsto na vál, rozdělíme na díly a upleteme housky. Krok 3: Položíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je bílkem, který smícháme s olejem a posypeme oblíbeným sypáním. Krok 4: Plech přikryjeme čistou utěrkou a housky necháme přibližně půl hodiny kynout. Pak upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200-250 °C dozlatova.

TIP: Jak vybrat domácí pekárnu

Zveřejněno 3. 3. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1

Marie

Komentáře (313)

Jsou měkké a výborné, určitě je budu dělat častěji :-)

Výborné :-)

pekla jsem poprvé a musím říct, že moc dobré <3:-K

VYNIKAJÍCÍ! Peču znova a znova <3:-K<3:-K

povedly se díky za recept, přidávám foto:yes:

judith5: Jituš, děkuji, jsem ráda, že chutnali:yes::-K

naprosto dokonaléééééé :yes::yes::yes:

Děkuji za recept, výsledek je velmi chutný :-K

vecnastudentka: Těší mne, že chutnaly a děkuji, že jsi je udělala :yes:

Kolik je z toho housticek děkuji

Lenka: Leni, podle toho, jak velké je děláš-někdy jich mám 9 a někdy 12 ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jedním slovem ..... vynikající :-) :yes:

Monna: Jsem moc ráda, že chutnaly Monno :yes:

Včera jsem pekla, páč jsem nestihla dojít do obchodu, tak aby bylo ke guláši i k snídani. Houstičky jsou moc dobré.. :)

Leila65: Tak to mám radost, že chutnaly:yes:

Veronika 7. 3. 2017 16:18
Můžu použít špaldový kvásek a kolik,místo droždí ?

cathleen: Ivi, děkuji za pomoc, kterou jsi podala, jako ta nej...pekařka ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Poslušně hlásím, že bylo upečeno dnes k snídani a zčásti už také snědeno. Bez pekárny a se sušeným droždím, prostě nápad po příliš brzkém probuzení. Dělala jsem houstičky i uzlíčky, ale moc mi to nešlo. Pečení všechno srovnalo a napravilo, takže vypadají stejně krásně jako ty na obrázku a určitě stejně dobře chutnají. Sobotní snídaně s pečivem čerstvě vytaženým z trouby neměla chybu. <3

Bibinka: Určitě budu opakovat a přemýšlím o tom, že bych si upekla bledou várku do mrazáku.:-8

Zobrazit starší odpověď

Jani, houstičky jsou oblíbené nejen v naší rodině, ale i u sousedů.:-K Takže ani dnešní den by se bez nich neobešel:yes: Děkuji za recept.:-K

Sarovka: To mě vážně těšííí a moc děkuji :yes:

Kočky, já už nevím, zda to tam takto bylo napsané, nebo je to nějak opravené, ale dáme těsto do pečky na program těsto a VYKYNUTÉ vyndáme na vál, uděláme housky a necháme je na plechu ještě pod utěrkou vykynout, že je jasné ne?:-O

hosta: Jituš nevadí mi to, když je to ku prospěchu věci, jen jsem nevěděla co konkrétně jsi opravila a jak jsem to tam měla já napsané. Jinak je to v pohodě:yes:

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
housky recept, domácí housky babiččiny, domácí housky, babiččiny houstičky, housky z domácí pekárny, výborné křupavé kynuté houstičky, housky, recept na housky, domácí housky recept, domácí žemličky, babiččiny recepty, nejlepší recept na housky, žemličky, startovací houstičky, nejlepší housky, babiččiny rohlíky, kynuté žemličky, výborné housky, rychlé housky, recept housky

Suroviny:
mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

Přidat fotografie receptu