Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 360 kJ / 564 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,36 g |
Tuky | 17,00 g |
Vláknina | 0,05 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 661 mg |
Sůl | 1,91 g |
Sacharidy | 1,36 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 4. 2024 18:14
Ja tam žiadne zahustenie múkou v popise nevidím.
2. 4. 2024 15:07
: lada44: perník je také z mouky především z mouky. Já nezahušťuji vůbec.
27. 2. 2024 21:07
lada44: Maminka zahušťovala rajskou také perníkem, nikdy nám moc nechutnala. Já ji zahustím moukou a na dochucení dám trošku skořice, tak nám moc chutná.
12. 2. 2018 20:39
Rajská se zahušťuje perníkem a ne moukou!!!!!!!!!!!!!!!!!
16. 7. 2017 17:04
Výborná. Nejlepší rajská, jakou jsem kdy jedla. Mockrát děkuji za recept.
6. 11. 2016 12:29
Tak dne uděláno, jen nebyl hřebíček. A na závěr jsem ještě dal trochu másla. Jo,, a nedával jsem kečup. Omáčka je hodně dobrá, přidána do oblíbených a pochopitelně bodík
31. 8. 2016 20:57
Rajskou jsem delala poprve a muzu rict vynikajici!!!zelenina to zahusti,takze neni potreba mouka coz je super.Ja jsem ji po dovareni trochu zjemnila slehackou coz jsem delala vzdy.Uz ji jinak delat nebudu,nez timto zpusobem.Vyzkousejte a uvidite sami!!!:
7. 4. 2016 09:29
Výborná omáčka! Díky zelenině se nemusí vůbec zahušťovat a skvěle jí dodá chuť i to, že se kuličky vaří přímo v ní. Jako bonus zašpiníte jen jeden hrnec. Zkrátka paráda a já už ji nebudu dělat jinak
26. 2. 2013 19:51
magdalenka: Tak to já taky nevím, přišlo to tak nějak samo... Když vidím v receptu jíšku nebo mouku rozmíchanou ve vodě atd.,většinou už dál nečtu. Husté polévky řeším rozmixováním části polévky tyčovým mixerem, svíčkovou zahušťuji pouze zeleninou už leta. Teď jsem v něčem testovala rozmixované ovesné vločky,to funguje. Fakt ale nevím, co mě k tomu v počátku vedlo. Že by marná snaha o redukci špíčků, kterých máme doma všichni pár navíc?
26. 2. 2013 19:40
Alexiss: nemám to z vlastnej hlavy,neboj... Niekto tu pridával dietnu formu omáčky (neviem akej - sviečková, struky?) bez zásmažky...keď to ide tam, pôjde to aj v koprovke...len nechápem, prečo ti vadí tá trocha múky, či zásmažky?
26. 2. 2013 19:35
magdalenka: Tak to mě taky napadlo,zkusím to. Když to radíš ty,mělo by to dopadnout dobře.
26. 2. 2013 19:30
Alexiss: zahustiť rozmixovaným zemiakom? (zemiak uvarený v základe om.)
26. 2. 2013 19:12
Ano,je bezva,dělám již asi 3 roky také tak.Z passaty,jen koření orestuji se zeleninou před podlitím. Snažím se zcela vyloučit zahušťování moukou (nebo jíškou atd...),docela se mi to daří,jen jsem ještě nepřišla na to, jak zahustit koprovku a podobné omáčky. Má někdo radu? Bodík+
26. 2. 2013 18:53
Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....
26. 2. 2013 18:20
Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Bezinkový sirup
xmazagonx uvařila před 35 sekundami
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku
gabikka uvařila před 13 minutami
Ovocné tvarohové knedlíky
denitek uvařil před 16 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
kyskamaryska uvařila před 21 minutami
Špenátový koláč se smetanovým krémem
mares-mikulas uvařila před 27 minutami
Šťavnaté zapečené kotlety
Valis uvařila před 57 minutami
Králík pečený na zelenině a pivu
LenkaHor uvařila před 59 minutami
Zapečené těstoviny se šunkou, smetanou a sýrem
mafinka888 uvařila před 1 hodinou
Vajíčkový salát
Panova uvařila před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Cecilka21 uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Další recepty
Tématické fráze: rajská omáčka kluci v akci pravá rajská omáčka rajská omáčka s kořenovou zeleninou pravá rajská omáčka recept rajská omáčka recept kluci v akci rajska omacka se zeleninou kluci v akci rajská omáčka kořenová zelenina recepty zeleninová omáčka kořenová zelenina rajská polévka kluci v akci recepty z kořenové zeleniny rajská omáčka z čerstvých rajčat kluci v akci rajská rajska kluci v akci plněné papriky s rajskou kluci v akci zelenina kořenova pravá rajska nejlepší rajská omáčka koreni na rajskou omacku
Suroviny: protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1YnZ
47 názorů