Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostravská vařonka

Dorazí-li opravdu podzimní počasí s plískanicemi, deštěm, zimou a vlezlou sychravinou, přichází ideální doba pro přípravu teplých nápojů. A klidně i s trochou alkoholu, jako je v ostravské „vařonce”.

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 976 kJ /
711 kcal
Bílkoviny0,42 g
Tuky0,24 g
Vláknina1,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy53,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy. Krok 2: Zalijeme vodou a mírně povaříme. Krok 3: Pak přidáme rum, přivedeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Krok 4: Vařonku procedíme a ihned podáváme s plátkem citrónu a pomeranče.

TIP: Teplé nápoje pro chladné dny

Zveřejněno 8. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostravská vařonka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q3G

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostravská vařonka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q3G

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

hannka: Líbí se mi pojmenování - verze pro nemístní:-D Jablunkov je už od Ostravy dále, ale proč by tam nemohli vařit tu ostravskou;-) Pila jsem ji už i s tím lihem a mastnými oky nahoře, ale ten tuk mi vadil a byl pro mě nezvyklý. Ono vařonek je více druhů a různého složení a těžko říct, která je ta pravá s určitým názvem.To by musel být recept patentovaný;-) A díky za odkaz,dám ho i tady, aby šel rozkliknout.;-)http://www.gotic.cz/zaznam/558/ Jinak Jablunkovsko je nádherný kraj a do Mostů jezdím poměrně často.

U tety v Jablunkově se vařila vždy z lihu. a myslím, že nejen u tety:) ten rum bude už nějaká verze pro nemístní, ať přežijou víc než jednoho loka:-D
ale neříkám, s tím rumem to nemusí být vůbec špatné..

www.gotic.cz/zaznam/558/ - tady je i ta původní

xy: Nevím, od kdy se tak dělá, ale já jsem tady tuhle vařonku vždy dělala a budu dělat jedině z tuzemáku. Klidně si udělej z lihu, bude to už mít jinou chuť a doporučuji přidat více vody, nebo toho líhu dát méně. Je povícero receptů na tohle pití, já dělám takto a ještě jeden recept je v podobných ;-)

Od kdy se dělá vařonka z rumu :-// Vždy se dělala a dělat bude jedině z lihu ( spirytus rektifikowany ).:-!

Luci, raději bych to ani neříkala;-) Toho se moc nesmí, nebo auvej na druhý den:-)), úděsný bolehlav:-D:-! Severomoraváci jsou zvyklí, znáš to, "pil jsem s moravákama od pondělí do pátku a v pátek jsem litoval, že jsem v úterý neumřel?":-)):-D:-)) Ale je to moc dobré pitíčko:-p;-)

Tohle implantovat do Brna...kolik kusů je bezpečná dávka?:-O

Óóó vařonka, jo? Tu bych si dala!!! Merylas, díky, je to zabiják, ale náš!!:-D:-)):yes::yes::yes::yes::yes:

Thomassinno, vánoční trhy na Masarykově náměstí se už blíží:-D

Joooooo, vařonka, to je šmakoooozní:-8 Třeba vánoční trhy si bez ní nedokážu představit:-* Bodík letí:yes:

no ples bez teplé vařonky si ani nedovedu představit :-D

Tématické fráze:
vařonka, vařonka recept, jak se děla vařonka, varonka z rumu, recept na vařonku, vařunka, vanoční vařonka, recept vařonka, ostravská vařonka, vařonka z lihu, ostravske rezy, jak se vaří vařonka, svařené víno s rumem, příprava vařonky, ostravské recepty, vařunka recept, vařonka s lihem, vařunka z lihu, vařonky, vánoční varunka recept

Suroviny:
rum, voda, cukr krystal, pomeranče, citron, skořice celá, koření hřebíček, citron, pomeranče

Přidat fotografie receptu