Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

Karlovarský knedlík patří k tradičním přílohám české kuchyně. Bojíte se jejich přípravy? Úplně zbytečně. Není na nich nic složitého, stačí jen překonat počáteční strach a vrhnout se do vaření podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 5,0 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 950 kJ /
1 661 kcal
Bílkoviny64,61 g
Tuky26,42 g
Vláknina19,25 g
Cholesterol 529 mg
Sodík 2,47 g
Sůl5,86 g
Sacharidy281,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout. Krok 2: Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu. Krok 3: Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ. Krok 4: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 5: Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu. Na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh. Krok 6: Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Krok 7: Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi. Krok 8: Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku. Krok 9: Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody. Krok 10: Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání. Krok 11: Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.

TIP: Typy knedlíků, jak je rozlišíme a základní příprava

Zveřejněno 10. 11. 2011

Poznámka autorky Eliza

Tento recept jsem okoukala v pořadu Prostřeno, kde ho realizoval pan Jan Myšák. Tímto mu posílám poděkování za zprostředkování výtečného předpisu (nikdy jsem si nemyslela, že vytvořím tak dobrý knedlíček).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mM6O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mM6O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (58)

zizala: já je vařila v utěrce. Přeci jenom, folie je lepší.

casino: Tu práci s ubrouskem nebo fólií si vůbec nedovedu představit! Je to tradiční postup, já vím, ale já se naučila podle kuchařky Frekvence 1 takový moderní, rychlý. Nakrájené oschlé pečivo pokropím tekutinou (voda, mléko nebo půl na půl) rozmíchanou s vejcem, solí a případně troškou rozpuštěného másla. Pak posypu hrubou moukou (nebo dětskou krupičkou, případně přidám petrželku), zlehka promíchám a dělám kouličky velikosti tenisáků, které jen lehce smáčknu, aby držely pohromadě. Vše odměřuju na lžíce nebo hrnečky, nemusí to být až zase tak na gram přesné. Vařím na PÁŘE (nepřevaří se). Po uvaření rozkrojím na poloviny. U nás doma se kynuté houskové knedlíky nedělaly, tak mi tyhle maximálně vyhovují. Pokud se rohlíky připraví den předem, jsou knedlíky našup hotové a kouličky vypadají dobře. ;-)

jarda Kadic: To dělám dost často u všech receptů;-)

oring:
U nás se kulatý knedlík vaříval v utěrce a také na dva úvazky a posléze se bez vytahování jeden špagátek přestřihl :-)
***
Dávám méně pečiva...
No, tady ale ta titulní fotečka odpovídá množství použitého pečiva, že ;-)

A ještě malé usnadnění. Nevážu knedlíky před vařením, jen skroutím konce fólie a zahnu je pod knedlík. Při vaření se sami povolí a není třeba je vyndávat a rozvazovat

Je vynikající. Jakmile jsou v Albertu zlevněné "gumové" rohliky, nebo někde chlebičkové veky, nakupujeme a vaříme do zásoby. Dobře se mrazí a tak bez úhony přečkají dlouhou dobu. :yes:

Dnes jsem ho vařil,jen misto hr.mouky jsem dal dětskou krupičku:yes:

Tereza Mikulicová 12. 12. 2015 01:55
VŠEM DOPORUČUJI DO SMĚSI JEŠTĚ PŘISYPAT HRST NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ :) JE TO TOP! KNEDLÍK JÍME DOMA JEN TAK SAMOTNÝ A KLIDNĚ ZA STUDENA :-D:-D

beda venerabilis: V dávných dobách před potravinovou fólií se tyto knedlíky vařily v látkovém ubrousku ;-)

zizala: To se nevylučuje. Opravdu si pamatji, že jako dítko či velmi mladý muž, jsem několikrát měl k věpřové se zelím překrojené bábovičky z horčičáků. Byly hodně pracné, a proto vzácné.

beda venerabilis 2. 12. 2015 12:11
V dávných dobách před potravinářskou folií se karlovarský knedlík naplnil do sklenic od hořčice (tehdy univerzální "české sklo"), ty se nastavěly do kastrólu, a vařilo se asi jako při zavařování.

Jeho hlavní výhodou ovšem je, že použitá mouka může být i HLADKÁ (!). Takže steskem po domově stižený Čech si ho může připravit i na druhé straně světa, kde o hrubé mouce nikdy neslyšeli.

takota@centrum.czDěláme už ten knedlík doma hodně let a folii vždy na málo místech propícháme vidličkou knedlík je vláčnější ne tak suchý.:yes:

petra : Dají se vařit i v parním hrnci ;-)

chci se zeptat daly by se vařit v parním hrnci,nebo jdou vařit pouze ve vodě?

Výborné!! Dnes jsem dělala úplně poprvé- jsem začínající kuchařka a povedly se! Moc děkuji za detailně popsaný recept!!

Velmi dobré knedlíky :-)

Tématické fráze:
karlovarský knedlík, karlovarsky knedlik ve folii, karlovarský knedlík recept, recept na pravé karlovarské knedlíky, karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii, karlovarské knedlíky vařené ve folii, nejlepší karlovarský knedlík, karlovarský knedlík video, recept na karlovarský knedlík, recept karlovarsky knedlik, karlovarský knedlík z rohlíků, karlovarský knedlík prostřeno, knedlík karlovarský, karlovarsky knedlik v pare, karlovarský knedlík recept video, karlovarský knedlík recept prostřeno, karlovarské knedliky, domácí karlovarský knedlík, karlovarký knedlík, recepty karlovarský knedlik

Suroviny:
rohlík, vejce, mléko, mouka hrubá, petrželka, květ muškátový, sůl

Přidat fotografie receptu